Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η Greenpeace καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας CETA

 Αποτέλεσμα εικόνας για ceta
της Όλγας Μαύρου
 
«Κατ αρχήν θετική» (!!!) χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης την  επικείμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), την στιγμή που δεν υπάρχει αριστερή κίνηση, κόμμα (για να μην πούμε και σοσιαλιστικό κόμμα) που να μη διαβλέπει τους δημοκρατικους κινδύνους -καθώς η CETA  είναι «πρώτο ξαδερφάκι» της ΤΤΙΡ
Υπενθυμίζεται ότι η CETA ανήκει στη «νέα γενιά» διατλαντικών συμφωνιών (TTIP, CETA, TiSA) που παραδίδουν τη δημοκρατία όμηρο στις πολυεθνικές εταιρείες και επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά αγαθά, την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια τροφίμων, το περιβάλλον, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα
Η συμφωνία (που ΔΕΝ έχει δοθεί στη δημοσιότητα) προβλέπει  ιδιωτικά, διεθνή  διαιτητικά δικαστήρια (τις γνωστές «ανεξάρτητες» αρχές που δεν θα έχουν και «εθνικιστικές» δεσμεύσεις), μέσω των οποίων θα παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και κάθε χώρας μέλους χωριστά.
Σε κάθε περίπτωση, όταν επικυρωθεί η CETA, θα έχει τη δυνατότητα κάθε αμερικανικός όμιλος, ο οποίος θα διατηρεί ένα μικρό υποκατάστημα στον Καναδά, να καταθέτει αγωγή εναντίον οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους θεωρεί πως βλάπτει τα συμφέροντα του και  η εκδίκαση θα διενεργείται από ένα ιδιόμορφο διαιτητικό δικαστήριο.
Επίσης, αν μια καναδική εταιρεία (όπως είναι καναδικών συμφερόντων η «Ελληνικος Χρυσός» στις Σκουριές) έχει την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση της προξενεί ζημίες στις Σκουριές με τις αποφάσεις της, τότε θα έχει τη δυνατότητα να την καταγγείλει στο «ανεξάρτητο» δικαστήριο  ζητώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη!!!
Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, ο Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για συμφωνία που θα έχει μεικτό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή της.
Παράλληλα διευκρίνισε, ότι απαιτείται επικύρωσή της, τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από τους 28 της ΕΕ, σαν να μας έλεγε ότι «ας την ακυρώσουν οι άλλοι, να μην έχουμε εμείς την ευθύνη»
Ο Σταθάκης ανέφερε πως με τη συμφωνία… θα απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει ώθηση στην ελληνική ναυτιλία, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα και για το «δια ταύτα» (που είναι βέβαια το πολιτικό σκέλος της επικυριαρχίας των πολυεθνικών) είπε απλά ότι «προβλέπεται να υπάρξει ρητή αποσαφήνιση για το νομικό πλαίσιο που αφορά δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών».
Υπερασπίστηκε δε τη συμφωνία με το «επιχείρημα» ότι  αναφέρεται  η «δέσμευση» Καναδά και ΕΕ για πλήρη τήρηση των  κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Μετά πέρασε στο θέμα της… φέτας (που ναι μεν είναι σημαντικο, αλλά στην περίπτωση όσων συνεπάγεται η CETA αυτό μοιάζει σχεδόν γελοία ασήμαντο) Για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι κατήγαμε νίκη καθώς ο  Καναδάς δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής «feta made in Canada» και μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται «style feta».
Όσον αφορά την TTIP, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει αίτημα αναστολής των διαπραγματεύσεων.
Η Greenpeace, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας CETA
Όπως τονίζει η οργάνωση, κανένας από τους κινδύνους που φέρνει η συμφωνία δεν έχει περιοριστεί. Προτρέπει, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της και να ψηφίσει ενάντια στην επικύρωση της ερμηνευτικής δήλωσης της συμφωνίας στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εμπορίου, στις 18 Οκτωβρίου.
«Ο κύριος Σταθάκης θεωρεί ότι η ερμηνευτική δήλωση της CETA βελτιώνει σημαντικά το περιεχόμενό της και επιλύει σημαντικά επίμαχα ζητήματα. Επιπλέον, αναγνωρίζει οφέλη για την ελληνική οικονομία, όπως για τη ναυτιλία και τις επενδύσεις. H ερμηνευτική δήλωση, όμως, που διέρρευσε χθες, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη που να μετατοπίζει τη στόχευση της συμφωνίας από την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στην προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», υπογραμμίζει η Greenpeace.
«Καμία συμφωνία που σχεδιάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες από και για τις πολυεθνικές και θυσιάζει κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών, δεν μπορεί να έχει θετικό πρόσημο, ούτε επιδέχεται βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί ακόμα να πει όχι στη CETA. Ο κος Σταθάκης καλείται να επιλέξει αν θα είναι υπουργός των Ελλήνων ή υπουργός των πολυεθνικών», δήλωσε σχετικά η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA και TiSA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


Πηγή : www.presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου