Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πρωτοφανής διαρροή για offshore αρχηγών κρατών, διασημοτήτων, επιχειρηματιών και εγκληματιών

 Πρωτοφανής διαρροή για offshore αρχηγών κρατών, διασημοτήτων, επιχειρηματιών και εγκληματιών
Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται από την Κυριακή στην δημοσιότητα, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες του αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα, να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Πρόκειται για μία από τις πλέον μυστικοπαθείς εταιρείες παγκοσμίως που εδρεύει στον Παναμά, αλλά διατηρεί υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Τα έγγραφα ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία εν συνεχεία τα μοιράστηκε με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) -107 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες ανέλυσαν τα έγγραφα, ανάμεσά τους το BBC το οποίο και επισημαίνει πως δεν γνωρίζει την πηγή της διαρροής.

Ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι η διαρροή θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί ποτέ ο κόσμος των offshore εξαιτίας του όγκου των εγγράφων.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μέλη των οικογενειών και συνεργάτες του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.... Αλλά και αθλητές, όπως ο Λιονέλ Μέσι, και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.


Πηγή : www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου