Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σε τροχιά ρήξης κυβέρνησης - δανειστές




 



Μία ανάσα πριν την επιστροφή στο ταραγμένο καλοκαίρι του 2015 βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς το Μαξίμου απορρίπτει διαρρήδην την «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» -τουλάχιστον ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης, στέλνοντας μήνυμα κυρίως στους Ευρωπαίους ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει συγκεκριμένα όρια, που δεν μπορεί να παραβεί.
Επί της ουσίας, η «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι. Και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς φαίνεται ότι η «ντρίμπλα Σόιμπλε», έτσι όπως έγινε στην Ουάσινγκτον, ήταν καλά σχεδιασμένη και η «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» ήρθε για να μείνει –και, κυρίως, για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ωστόσο, στην κυβέρνηση απορρίπτουν αυτή τη ρήτρα, τουλάχιστον στο μέτρο που αυτή θα θεωρηθεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιθέτως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα μπορούσε μεν να το συζητήσει, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις: πρώτον, να μην πρόκειται για νομοθέτηση νέων μέτρων, αλλά απλώς για την ανάληψη μίας «πολιτικής δέσμευσης» για… το 2018. Και, δεύτερον, να μπει ως θέμα στο τραπέζι αφού θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και αφού θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Αντιπρόταση Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, αντιπροτείνει στους δανειστές τρία βήματα για την εξέλιξη της διαδικασίας: πρώτον, να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εντός της παρούσης εβδομάδας και αυτή να «επισημοποιηθεί» από το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής. Δεύτερον, με δεδομένη αυτή τη συμφωνία, να αποφασίσει το Eurogroup ότι κλείνει η συζήτηση και να «κηρύξει» την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών με τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου –ήτοι, με μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ως τρίτο βήμα, η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Τότε και μόνο τότε», όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα δεχθεί η κυβέρνηση να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτά τα περίφημα «προαιρετικά μέτρα» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι νωρίτερα.
Τα παίζει όλα για όλα
«Αν υποχωρήσουμε τώρα και σ’ αυτό, θα ζητάνε ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν», υποστηρίζει, μιλώντας στο matrix24.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προαναγγέλλοντας ότι η άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να συζητήσει για «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχει ανοίξει το χρέος, θα φτάσει ως το τέλος. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα, επιστρατεύοντας νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε να μην θέσει εν αμφιβόλω την βιωσιμότητα και την σταθερότητα της κυβέρνησής του, αλλά και να στείλει το μήνυμα στους
δανειστές ότι «υπάρχουν και όρια». Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτά τα «όρια» εξέθεσε στις συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στις συνομιλίες των δανειστών μεταξύ τους, η πλευρά της Κομισιόν έχει επισημάνει στα άλλα μέρη των δανειστών τον ολοένα αυξανόμενο «πολιτικό κίνδυνο». «Αν ζητήσουμε νομοθέτηση τέτοιων μέτρων, θα πέσει η κυβέρνηση», φέρεται να είπε στην συνεδρίαση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ για τις πεπερασμένες πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα.


Πηγή : www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου