Tην τυπική κήρυξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επισήμως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφυγή της χώρας σε κάλπες στις 21 Μαϊου. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Και τυπικά προς τις κάλπες – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σημειώνεται πάντως πως η εν λόγω ενημέρωση έρχεται σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την σχετική ανακοίνωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, κάτι που έχει ξεσηκώσει έντονη κριτική για υποτίμηση του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες-σταθμοί -βάση των συνταγματικών προβλέψεων- στην όλη διαδικασία πριν αλλά και μετά από τις κάλπες..

Ειδικότερα:

  • Μετά το επίσημο αίτημα του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας για διάλυση της Βουλής αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του κοινοβουλίου. Κάτι τέτοιο -βάσει Συντάγματος- πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου.
  • Έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση τόσο του Γιάννη Οικονόμου από τον Άκη Σκέρτσο για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του Μάκη Βορίδη από την Καλλιόπη Σπανού για εκείνη του υπουργείου Εσωτερικών. Τα νέα κυβερνητικά στελέχη αναλαμβάνουν υπηρεσιακά χρέη ενόψει των εκλογών, καθώς τα απερχόμενα θα είναι υποψήφια στις επικείμενες κάλπες.
  • Το αργότερο έως τις 2 Μαϊου το κάθε κόμμα θα πρέπει να υποβάλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες νωρίτερα κάθε πολιτικός σχηματισμός -στις 30 Απριλίου- θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του
  • Κρίσιμη θεωρείται η 5η Μαΐου, καθώς πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει επισήμως τους συνδυασμούς. Σημείο-κλειδί είναι η απόφαση που θα λάβει αναφορικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη η κάθοδος του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, με όποια μορφή κι αν επιχειρήσει να εμφανιστεί αυτό.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο οποίος θα έχει περιθώριο τριών ημερών -το περισσότερο- για τις διερευνητικές εκλογές. Εφόσον δεν τα καταφέρει η εντολή θα πάει στον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος και εφόσον δεν τα καταφέρει ούτε αυτός, θα παραλάβει την εντολή ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος στις εκλογές.
  • Η όλη η διαδικασία των διερευνητικών μπορεί να διαρκέσει το πολύ εως 10 ημέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι και τις 31 Μαΐου.
  • Aν oι διερευνητικές εντoλές δεν τελεσφoρήσoυν, o Πρόεδρoς της Δημoκρατίας καλεί τoυς αρχηγoύς των κoμμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμoύ κυβέρνησης πoυ να έχει την εμπιστoσύνη της Βoυλής, επιδιώκει τo σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλoγών. Σε περίπτωση απoτυχίας αναθέτει στoν Πρόεδρo τoυ Συμβoυλίoυ της Eπικρατείας ή τoυ Aρείoυ Πάγoυ ή τoυ Eλεγκτικoύ Συνεδρίoυ τoν σχηματισμό Kυβέρνησης, όσo τo δυνατόν ευρύτερης απoδoχής, για να διενεργήσει εκλoγές, και διαλύει τη Βoυλή.
  • Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μέσα σε 30 ημέρες από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών με την προκήρυξή τους να γίνεται με διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Η πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή δεύτερων εκλογών -εφόσον απαιτηθούν και με βάση τα όσα έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός- είναι η 2α Ιουλίου. Οι νέες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 από την ΝΔ και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πηγή : https://tvxs.gr