Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Τι προβλέπει η προκήρυξη για τον διαγωνισμό




Αναρτήθηκε για διαβούλευση, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, το σχέδιο της προκήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών στην ελληνική επικράτεια. Τι προβλέπει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής.
Αναρτήθηκε για  διαβούλευση στο opengov.gr το σχέδιο της προκήρυξης του ανοιχτού  διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών στην ελληνική  επικράτεια.
AdTech Ad
Η διαβούλευση θα  διαρκέσει μία  εβδομάδα και στη συνέχεια η προκήρυξη θα δημοσιευθεί (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) στο ΦΕΚ και στην επίσημη εφημερίδα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι άδειες που θα δημοπρατηθούν είναι τέσσερις, ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση high definition.
Η  τιμή  εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια  έχει οριστεί στο ποσό των 3.000.000  ευρώ. Το παράβολο συμμετοχής έχει οριστεί στο 1% επί της τιμής εκκίνησης.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μέσω Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού που θα συγκροτηθεί από ειδικούς επιστήμονες και  στελέχη του δημόσιου τομέα και με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Στο σχέδιο της προκήρυξης περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού και περιλαμβάνονται τα εξής 10 κεφάλαια:
       Κεφάλαιο 1 :  Εισαγωγή - Γενικές  πληροφορίες 
       Κεφάλαιο  2:  Στάδια διαδικασίας – Χρονοδιάγραμμα
       Κεφάλαιο  3:  Κανόνες  διεξαγωγής της  δημοπρασίας
       Κεφάλαιο  4:  Υποβολή  φακέλου  αίτησης  συμμετοχής 
       Κεφάλαιο  5:  Έγγραφα  φακέλου – Τεύχη Προκήρυξης  (A΄ έως  Η΄)
       Κεφάλαιο  6: Προεπιλογή  υποψηφίων
       Κεφάλαιο  7: Διεξαγωγή  δημοπρασίας – Ανακοίνωση υπερθεματιστών
       Κεφάλαιο  8: Οριστική  κατακύρωση - Καταβολή  τιμήματος
       Κεφάλαιο  9: Δικαστική  προστασία  υποψηφίων – Προθεσμίες
       Κεφάλαιο  10:  Όροι  χορηγούμενων  άδειων – Λόγοι  ανάκλησης
Για να μπορέσει ένας υποψήφιος (εταιρία ή κοινοπραξία  ημεδαπή  ή  αλλοδαπή) να συμμετάσχει στη φάση της  δημοπρασίας των τεσσάρων αδειών θα πρέπει να περάσει το στάδιο της προεπιλογής, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει κατ΄αρχάς να πληρεί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις όσον αφορά τη νομική μορφή του, το μετοχικό κεφάλαιο και τη  μετοχική σύνθεση και να μην συντρέχουν οι ασυμβίβαστες ιδιότητες ως προς τους μετόχους και τα μέλητης διοίκησης (συμμετοχή σε εταιρίες  δημοσκοπήσεων ή διαφημιστικές, αμετάκλητη καταδίκη για κακούργημα και άλλα συγκεκριμένα αδικήματα, όπως  συμμετοχή σε  εγκληματική  οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων  από  παράνομες δραστηριότητες, καταδίκη για διαφθορά στο πλαίσιο σύναψης δημοσίων  συμβάσεων).
Παράλληλα θα πρέπει  να δικαιολογείται η  προέλευση των οικονομικών μέσων  που  κάθε μέτοχος έχει διαθέσει για τη συμμετοχή του. Μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών οι  υποψήφιοι θα προσκομίζουν  πρόσφατες  φορολογικές, ασφαλιστικές  και τραπεζικές ενημερότητες καθώς και πιστοποιητικά που θα  αποδεικνύουν τη σύννομη λειτουργία   τους.
Επίσης  η  προεπιλογή περιλαμβάνει την εξέταση των προϋποθέσεων του  νόμου  που αφορούν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα σύμφωνα  με  την  ΚΥΑ των  Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών,  Μεταφορών  και Δικτύων και Επικρατείας, τον ελάχιστο τεχνολογικο εξοπλισμό και  την κτηριακη υποδομή  που θα διασφαλίζει την άρτια  και ποιοτική μετάδοση του  εκπεμπόμενου προγράμματος με τεχνολογία high definition (HD), καθώς  και  τα ποιοτικά και ποσοτικά (ανά κατηγορία) χαρακτηριστικά του εκπεμπόμενου προγράμματος.
Για τον έλεγχο των φακέλων – δικαιολογητικών των υποψηφίων την Επιτροπή Διενέργειας  Διαγωνισμού θα συνδράμει  εταιρία  Ορκωτών Ελεγκτών  - Λογιστών η οποία  θα επιλεγεί μετά από  διενέργεια  πρόχειρου διαγωνισμού της  ΓΓΕΕ, που έχει  προγραμματιστεί για τις 19.4.2016.
Μετά  το  στάδιο της αρχικής  προεπιλογής των υποψηφίων, προβλέπεται διαδικασία  ενστάσεων για τους αποκλεισθέντες και εν συνεχεία οριστικοποιείται ο σχετικός κατάλογος των συμμετεχόντων στη δημοπρασία, οι οποίοι και καλούνται με ατομικά δελτία συμμετοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δημοπρασία αποτελεί η καταβολή εγγυητικής επιστολής μέχρι την προηγούμενη ημέρα της διεξαγωγής της που θα είναι ισόποση με την τιμή εκκίνησης της κάθε  άδειας, δηλαδή στο ποσό των 3.000.000  ευρώ.
Ο σχεδιασμός της  δημοπρασίας έχει γίνει  λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των δημοπρατούμενων αδειών και με σκοπό την μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους .Εξ  αυτού του λόγου η δημοπρασία  θα γίνει σε ακολουθία, δηλαδή η μια άδεια μετά την άλλη και θα ολοκληρωθεί εντός της  ίδιας  ημέρας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού  έλεγχος  πόθεν έσχες των προσωρινών πλειοδοτών και μετά  θα ανακηρυχθούν  οι  δικαιούχοι  των δημοπρατούμενων αδειών που θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα  εντός προθεσμίας 15 ημερών, διαφορετικά θα καταπέσει η εγγυητική συμμετοχής  τους.

Πηγή : http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου