Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Των μυστικών η φανέρωση




του Παντελή Μπουκάλα

 
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον; Το έλεγαν από παλιά οι άνθρωποι, δίχως να το παραπιστεύουν. Από τον καιρό όμως που ανάμεσα σ’ εμάς και τον ήλιο ξεκίνησαν να κόβουν τις ουράνιες βόλτες τους οι δορυφόροι, κι ο κόσμος όλος πέρασε στην ιντερνετική του εποχή, άρχισε η φανέρωση των μυστηρίων και των μυστικών. Φανέρωση ηθελημένη, αφού πολλοί σπεύδουν να επιβιβαστούν στον συρμό και δημοσιοποιούν σε ποικίλες διαδικτυακές πλατφόρμες και σελίδες προσωπικά ή οικογενειακά απόρρητά τους, καταντώντας εκβιάσιμοι από την απερισκεψία τους. Αλλά και φανέρωση αυθαίρετη, που γίνεται ετσιθελικά από την πλευρά όσων εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να περνούν από αποκαλυπτήρια σε αποκαλυπτήρια, που δεν έχουν όλα τον ίδιο σκοπό.

Αλλα είναι ύπουλα και γίνονται προς εκβιασμό. Και άλλα έχουν έναν σχετικά ενάρετο χαρακτήρα και γίνονται για να εκτεθούν δημοσίως πτυχές της άθλιας δράσης μυστικών υπηρεσιών, στρατών και κυβερνήσεων, καθώς και κάποιες από τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, πολιτικού, τραπεζικού ή μαφιόζικου. Χάρη στον Αμερικανό Εντουαρντ Σνόουντεν και τον Αυστραλό Τζούλιαν Ασάνζ, ο όρος παγκοσμιοποίηση απέκτησε ένα επιπλέον περιεχόμενο, προφανώς θετικό, αφού το οικουμενικό χωριουδάκι μας μαθαίνει την ίδια ακριβώς στιγμή πράγματα που μέχρι χθες ή θα τα κατάπινε το σκοτάδι ή θα τα γνώριζαν (και θα τα χρησιμοποιούσαν αναλόγως) μόνο κάποια ολιγομελή τμήματα των εξουσιαστικών ελίτ. Τώρα, με τον τεχνολογικό ήλιο να μην αφήνει (σχεδόν) τίποτε κρυφό, οι αυτοκρατορίες, νομιμοφανείς και παράνομες, αισθάνονται λίγο περισσότερο τρωτές. Και δεν έχουμε λόγο να τους ευχηθούμε περαστικά τους, αφού το δικό τους στρίμωγμα εξασφαλίζει μια κάπως πιο ελεύθερη ανάσα στους «υπηκόους» τους.

Από προχθές είμαστε μάρτυρες «της μεγαλύτερης στην ιστορία διαρροής για τη διαφθορά», όπως τη χαρακτήρισε ο Σνόουντεν. Χάρη στη συνεργασία 107 μέσων ενημέρωσης σε 76 χώρες, εκατομμύρια αρχεία αποκαλύπτουν τις υπηρεσίες που πρόσφεραν οι οφσόρ του Παναμά σε πάμπολλους μεγάλους και τρανούς του κόσμου τούτου, κοινό γνώρισμα των οποίων αποδεικνύεται η έκνομη απληστία. Νυν και πρώην πρωθυπουργοί (από τον Βλαντιμίρ Πούτιν έως τον Ισλανδό Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον), συγγενείς πολιτικών (ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και η οικογένεια του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ), εμίρηδες που κάθε επίσκεψή τους στο Λονδίνο, χάριν επιδεικτικής διασκεδάσεως, θα μπορούσε να συντηρήσει επί μήνα έναν πολυπληθή καταυλισμό ομόθρησκών τους προσφύγων, αστέρες του ποικίλου θεάματος, του ποδοσφαιρικού συμπεριλαμβανομένου, αναζήτησαν στον Παναμά τον επίγειο παράδεισό τους. Και Ελληνες βέβαια ανάμεσά τους.

Να τον πω τον καημό μου, μιας και πιστεύω ότι τον συμμερίζονται πολλοί: Να αποκαλύψουν τα «παναμόγραφα» και σκοτεινές οφσόρ του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν βλέπω άλλον τρόπο για να σβήσει το χυδαίο «άστρο» του.


Πηγή : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου