Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ερωτηματικά από πολιτική και θεωρητική σκοπιά

Αποτέλεσμα εικόνας για ενεργειακο προτυπο
του Στάθη Λουκά

Διάβασα με προσοχή το κείμενο υποστήριξης, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Υπουργού Ενέργειας Παν. Σκουρλέτη. Εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά από πολιτική και θεωρητική σκοπιά είναι:
Πρώτον, ότι λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην προσπάθεια του σημερινού υπουργού – σε αντίθεση με τον προκάτοχό του – να διανοίξει, έστω μέσα από αντιφάσεις, μια διαδρομή στην κατεύθυνση του «νέου ενεργειακού προτύπου», απαραίτητη προϋπόθεση για μια άλλη, και ποιοτική, ανάπτυξη.
Δεύτερον, δεν κάνει την παραμικρή νύξη στο ότι το μέχρι σήμερα επικρατούν ενεργειακό σύστημα παράγει αυξανόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, σε τέτοιο βαθμό που να μπλοκάρει ή να φρενάρει τις τωρινές παραγωγικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο.
Υποτιμώντας ίσως το γεγονός ότι και ένας από τους λόγους της κρίσης είναι και η μη βιωσιμότητα του πρότυπου ανάπτυξης που κυριαρχεί μέχρι και σήμερα.
Και, συμπτωματικά, τις ημέρες που η WMO (η Mετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ) προέβαινε σε μία ανακοίνωση με μορφή συναγερμού: ότι η υπερθέρμανση του Πλανήτη δεν είναι πρόβλημα του μέλλοντος, αλλά του σήμερα. «Μπήκαμε σε μια νέα κλιματική εποχή», μια και η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ξεπέρασε, το 2015, το μοιραίο όριο των 400 p.m. (μέρη ανά εκατομμύριο). Πράγμα που είχε να συμβεί εδώ και 800 χιλιάδες χρόνια.


Πηγή : www.facebook.com/efstathios.loukas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου