Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

«Όχι» της Βαλονίας στο τελεσίγραφο της Ε.Ε. για τη CETA

 
Απέρριψε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλονίας στο Βέλγιο το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο «δεν είναι δυνατόν να γίνει σεβαστό» σχετικά με την υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου της Βαλονίας, Αντρέ Αντουάν.
Αρνούμενος να δώσει το πράσινο φως για την επικύρωση της CETA, και ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ ανακοίνωσε χθες ότι η «αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος».
Νωρίτερα χθες ο Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα στο Βέλγιο, που βρίσκεται αντιμέτωπο με την αντίσταση της Βαλονίας, για να δηλώσει αν είναι ή όχι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία κατά την τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκονται εκτεθειμένοι διότι από την αρχή υποστήριξαν με θέρμη τη CETA, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για μια «πολύ καλή συμφωνία». Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυτή που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Καναδά.
Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA.  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μεταπείσει τους «αντάρτες» από τη Βαλονία.
Ωστόσο, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών. Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.
Η μικρή περιοχή του Βελγίου δεν ζητάει τίποτε το εξωφρενικό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του Καναδά απορρίπτοντας τη CETA. Απαίτησε όλα όσα ο οιοσδήποτε πολίτης της Ε.Ε. ή του Καναδά θα ζητούσε, αν του επιτρεπόταν, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του.
Το βαλονικό Κοινοβούλιο απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της προσωρινής εφαρμογής της CETA, έως ότου ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες επικύρωσης, προτεραιότητα σε μηχανισμό επίλυσης των διακρατικών διαφορών με βάση τα υπάρχοντα δημόσια δικαστήρια και όχι τα «ανεξάρτητα» διεθνικά της συμφωνίας και προσθήκη ρητρών νομικά δεσμευτικών  τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για τις επιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος και διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις των μελλοντικών συμφωνιών.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου