Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ανατολική Γερμανία vs Δυτική Γερμανία, 26 χρόνια μετά την επανένωση

 Αποτέλεσμα εικόνας για τειχοσ του βερολινου ποτε επεσε
Ήταν 3 Οκτωβρίου 1990 όταν οι δυο Γερμανίες επανενώθηκαν. Τότε σίγουρα διέφεραν πολύ. Τι γίνεται όμως σήμερα, 26 χρόνια μετά την επανένωση; 

Εισόδημα, μόρφωση, ικανοποίηση από τη ζωή είναι τρεις τομείς στους οποίους η πρώην ανατολική Γερμανία έχει καλύψει την απόσταση που την χώριζε από τα δυτικά κρατίδια. Υστερεί όμως ακόμα σημαντικά σε άλλους τομείς. 
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δημοσιεύει σε σχετικό αφιέρωμα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Οι ομοιότητες 
Προσδόκιμο ζωής. Είναι πλέον το ίδιο για τις γυναίκες, δηλαδή 83,1 χρόνια. Για τους άνδρες στα ανατολικά αυξήθηκε από τα 70 στα 77,1, δηλαδή πάνω από 7 χρόνια, ενώ στα δυτικά από 73 στα 78,4. 
Ποσοστό γεννήσεων. Στα λεγόμενα νέα κρατίδια το ποσοστό είναι 1,54 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ πριν την ενοποίηση ήταν 1. Αυτό το ποσοστό είναι πλέον υψηλότερο από τα δυτικά κρατίδια όπου αντιστοιχούν 1,47 παιδιά ανά γυναίκα. 
Εσωτερική μετανάστευση. Η μαζική μετακίνηση από τα ανατολικά προς τα δυτικά κρατίδια έχει πλέον σταματήσει ενώ παρατηρείται πλέον και μετακίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά καθώς τα κρατίδια αυτά έχουν γίνει ελκυστικά από οικονομικής άποψης. 
Μόρφωση - εκπαίδευση. Εδώ οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται πιο ψηλά στην κλίμακα ικανοποίησης (μετράται από το 1 έως το 10), ενώ το Βερολίνο και τα δυτικά κρατίδια σαφώς πιο κάτω. 
Ποιότητα ζωής. Η ποιότητα περιβάλλοντος και κατοικίας είναι υψηλότερη στην ανατολική από ότι στη δυτική Γερμανία. 
Υγεία. Δεν υπάρχει πια σημαντική διαφορά μεταξύ ανατολής και δύσης. Η θνησιμότητα σε όλα τα κρατίδια είναι περίπου η ίδια.
Οι διαφορές
Ικανοποίηση από τη ζωή. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται στο 5 από πλευράς ικανοποίησης από τη ζωή τους, ενώ οι Δυτικογερμανοί στο 6 - 7.
Ανεργία. Η ανεργία είναι σαφώς μεγαλύτερη στην ανατολική Γερμανία. Πάντως τα βορειοδυτικά κρατίδια Σλέσβιχ - Χόλσταιν και Αμβούργο είναι στο ίδιο επίπεδο με την ανατολική Θουριγγία. 
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η διαφορά στην ανεργία δεν έγκειται και τόσο στο δίπολο Ανατολή - Δύση αλλά κυρίως στο δίπολο Βορράς - Νότος. Η Έσση, η Ρηνανία - Παλατινάτο, η Βάδη Βυρτεμβέργη και η Βαυαρία που είναι νότια κρατίδια έχουν λιγότερους ανέργους σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, είτε βόρεια, είτε ανατολικά. 
Εισόδημα. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα η ανατολή υπολείπεται κατά μέσο όρο σαφώς της δύσης, με μόνη εξαίρεση το Βερολίνο. Μεγάλη διαφορά υπάρχει όμως και μεταξύ των πολύ πλούσιων νότιων και των φτωχότερων βόρειων κρατιδίων. 
Κατά κεφαλήν εισόδημα. Έχει αυξηθεί στα ανατολικά θεαματικά από το 1991. Από το περίπου 43% που ήταν έφτασε στο 72,5% του εισοδήματος της δύσης. Η διαφορά, ωστόσο, συνεχίζει να είναι μεγάλη, της τάξης του 27,5%. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών στα ανατολικά κρατίδια είναι σαφώς χαμηλότερη. 
Ξενοφοβία. Στη Γερμανία σημειώνεται συχνά ότι παρά το γεγονός ότι στην ανατολική Γερμανία υπάρχουν λιγότεροι αλλοδαποί, οι ακροδεξιές βιαιότητες εναντίον τους είναι πολύ περισσότερες. Τα ανατολικά κρατίδια έχουν ποσοστά αλλοδαπών έως 4% (εξαιρείται το Βερολίνο με 15,5%) ενώ στα δυτικά το ποσοστό κυμαίνεται από 6,3% έως 15,2%. 

Πηγή : http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου