Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Δημοψήφισμα για τους μισθούς των ιερέων;



 Αποτέλεσμα εικόνας για βερναρδακησ ιερωνυμοσΑποτέλεσμα εικόνας για βερναρδακησ ιερωνυμοσ
Μιλώντας χθες στη σύνοδο της ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έριξε εμμέσως πλην σαφώς το «γάντι» του δημοψηφίσματος για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας στην κυβέρνηση, ανεβάζοντας και άλλο το θερμόμετρο στις σχέσεις του με το Μαξίμου. Η απάντηση δεν άργησε να έλθει: "Καλοδεχούμενο λοιπόν ένα Δημοψήφισμα" αλλά με ....άλλο ερώτημα-βόμβα!
Να θυμηθούμε όμως τι είπε ο αρχιεπίσκοπος. Κατ' αρχήν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αριστεράς αλλά και των "νεοφιλελεύθερων κομμάτων" σημειώνοντας:
«Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ -που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως- ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως»
«Μιλούν για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δανειζόμενος, όπως είπε, «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ».
«Η προσωπική μου άποψη», είπε στη συνέχεια, «είναι ότι η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγματι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε "γνωστή θρησκεία". Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας, βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».
Βεβαίως, τη λέξη "δημοψήφισμα" δεν την ανέφερε. Πράγμα που εντόπισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος έγραψε αργά τη νύχτα στο FaceBook σε μήνυμά του που ανακάλυψε πρώτο το Matrix24:
"Διαβάζουμε διάφορα για τη δήλωση του Ιερώνυμου περί δημοψηφίσματος και πρέπει να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:
1. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μίλησε για Δημοψήφισμα περί χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Είναι πολύ πιο έξυπνη η αναφορά του περί "χωρισμού Λαού - Εκκλησίας", που αν είναι να γίνει θα γίνει με καταφυγή στο λαό και με πρωτοβουλία των "άλλων", δηλαδή των "αντικληρικαλικών".
2. Με τον τρόπο αυτό: α) δεν ταυτίζεται ευθέως και γραμμικά με την "πρωτοβουλία Χριστόδουλου" στις αρχές του '00 (ταυτότητες), δηλαδή δεν εμφανίζεται αυτός και η Εκκλησία σε θέση "επιτιθέμενων" και, β) επιχειρεί μέσω της υπόνοιας "δημοψηφίσματος" να μετατοπίσει τον αυτονόητο διοικητικό διαχωρισμό Κράτους / Εκκλησίας σε συνολικό και μείζον εθνικό ιδεολογικό ζήτημα, στηριζόμενος, όπως νομίζει, στην κινητοποίηση του συντηρητικού κόσμου και της Δεξιάς".
Και αμέσως μετά, ο υπουργός, αρμόδιος και για τα ειδικά μισθολόγια τα οποία οι θεσμοί απαιτούν να καταργηθούν "εδώ και τώρα" και στα οποία περιλαμβάνονται οι μισθοί των ιερέων, έριξε τη βόμβα:
"Καλοδεχούμενο λοιπόν ένα Δημοψήφισμα. Οχι όμως με γενικά και αόριστα ερωτήματα που θα επιτρέψουν μια "λαϊκιστική" μετάθεση (κατά πως θα λέγανε και οι νεοφιλελεύθεροι), αλλά με ένα συγκεκριμένο και κομβικό ερώτημα:
Συμφωνείτε οι μισθοί των 10.000 ιερέων να καταβάλλονται από το κράτος, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;".

Πηγή : www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου