Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Euro 1988: Η εκδίκηση των «Ιπτάμενων» Ολλανδών-Αφιέρωμα

 
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φιλοξενείται για πρώτη φορά το 1988 στη Δυτική Γερμανία και οι διοργανωτές, φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 κόντρα στην Αργεντινή του θρυλικού Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, φάνταζαν ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όμως οι Ολλανδοί του Ρίνους Μίχελς, με τους Γκούλιτ, Κούμαν, Ράικαρντ και Φαν Μπάστεν, τους χάλασαν τα σχέδια. Οι «οράνιε», που τη δεκαετία του ’70 δίδαξαν στον κόσμο το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» αλλά έχασαν δύο φορές τον τίτλο σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας πήραν την εκδίκησή τους…

 Οι Δυτικοί Γερμανοί είχαν ένα δυνατό σύνολο και μεγάλες προσδοκίες. Με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ στον πάγκο και παίκτες όπως οι Κέλερ, Ματέους, Κλίνσμαν, αλλά και την υποστήριξη της έδρας, όλοι εκτιμούσαν πως η Δυτική Γερμανία θα φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονταν μέχρι τον ημιτελικό. Η Δυτική Γερμανία πέρασε από τους ομίλους αήττητη με δύο νίκες και μία ισοπαλία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ιταλία (λόγω διαφοράς τερμάτων), και στην τρίτη την Ισπανία. Η Δανία, η τέταρτη του πρώτου ομίλου, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε έναν βαθμό. Στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας η Ιταλία παρουσιάστηκε ανανεωμένη με νεαρούς παίχτες, που θα άφηναν στο στίγμα τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την επόμενη δεκαετία, όπως οι Βιάλι, Μαντσίνι, Ντοναντόνι και ο 20χρονος τότε Πάολο Μαλντίνι, ο κορυφαίος αριστερός αμυντικός στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Στο δεύτερο όμιλο η ομάδα που κυριάρχησε ήταν η Σοβιετική Ένωση, με τους Ντασάεφ, Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ, στη μεγάλη της επιστροφή αλλά και στο κύκνειο άσμα της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς τρία χρόνια αργότερα το 1991 θα διαλυθεί. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992 θα εμφανιστεί η «Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών», μια ομάδα του εθνικού διεθνούς περιφερειακού οργανισμού, που σχηματίστηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης από ορισμένες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες με κεντρικό πυλώνα τη Ρωσία, αλλά χωρίς την Ουκρανία, που είχε επιλέξει την πλήρη ανεξαρτησία της.

Διαβάστε περισότερα και δείτε video των αγώνων με ένα κλικ ΕΔΩ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου