Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Μήπως;

 
του Τάσου Παππά

«Εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος». Αυτό υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης.
Εγκαλούν τον Τσίπρα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού ώστε να μην ασχολούμαστε με τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι δυσβάσταχτοι φόροι και η ανεργία.
Σωστό. Εχουμε να κάνουμε μ’ έναν κλασικού τύπου αντιπερισπασμό. Ο στόχος είναι η αλλαγή της θεματολογίας στη δημόσια ατζέντα. Αναμενόμενο.
Ετσι αντιδρούν οι κυβερνήσεις όταν νιώθουν στριμωγμένες, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα ελπίζοντας ότι θα τσιμπήσουν οι αντίπαλοί τους. Το ερώτημα είναι γιατί η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ έπεσαν στην παγίδα.
Προφανώς γιατί η συζήτηση για την οικονομία και την αξιολόγηση έχει κλείσει στην παρούσα φάση τον κύκλο της (θα ανοίξει ξανά το φθινόπωρο με τα εργασιακά και τη δεύτερη αξιολόγηση), έχουν ειπωθεί τα πάντα, έχουν προβλεφθεί όλες οι συμφορές του κόσμου (Αρμαγεδδών κ.λπ.) και η υπόλοιπη επικαιρότητα δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τις επιδιώξεις τους γιατί σκάνε ενοχλητικά θέματα.
Εντάξει, να μη συζητήσουμε τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος για να μη βοηθήσουμε την κυβέρνηση να ξεφύγει από τον κλοιό. Με ποια θέματα να ασχοληθούμε;
  • -Μήπως με την εξεταστική επιτροπή που ερευνά τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και των ΜΜΕ; Γαργάρα η φλύαρη αντιπολίτευση και τα ευαίσθητα σε θέματα διαφθοράς (των συριζαίων μόνο) μέσα ενημέρωσης. Σιγά μη βάλουν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν βγουν οι σκελετοί απ’ το ντουλάπι θα γίνει πανηγύρι.
  • -Μήπως με το μήνυμα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο ότι «δεν θα σ’ αφήσω να διαλύσεις τη Δικαιοσύνη»; Γαργάρα για την ιδιοκτησιακή αντίληψη του πρώην υπουργού, ο οποίος δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει να πειραχτεί το σύστημα (του) στην περιοχή της Δικαιοσύνης.
  • -Μήπως με την ομολογία Χαρδούβελη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4%, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν να πιαστούν, αλλά δεν έθεσε θέμα για να μην κλονιστεί η αξιοπιστία της;
    Γαργάρα για τη διάψευση από αρμόδια χείλη της θέσης ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διαπραγματευόταν σκληρά και είχε πετύχει σπουδαία πράγματα, τα οποία όμως ακυρώθηκαν λόγω της επέλασης των λαϊκιστών.
  • -Μήπως με το θηριώδες σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ; Γαργάρα. Σιγά τώρα μην ασχοληθούμε με μερικά εκατομμύρια ευρώ που διοχετεύτηκαν σε κόμματα, μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και κολλητούς και με την αδιαφανή λειτουργία του οργανισμού, αφού το μείζον ζήτημα στον χώρο της Υγείας είναι ένα και φέρει το όνομα Παύλος Πολάκης.
  • -Μήπως με τον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι του Mega από τους μετόχους, μερικοί εκ των οποίων τυχαίνει να είναι από τους πλουσιότερους Ελληνες; Γαργάρα. Αλλωστε, στο μέτωπο αυτό το διακύβευμα είναι άλλο: η πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση, αντιγράφοντας τις πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων.
  • -Μήπως με το άλλο μείγμα που διατυμπανίζει ότι έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Γαργάρα, γιατί ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του (παραδοσιακοί και όψιμοι) γνωρίζουν ότι το περιλάλητο άλλο μείγμα περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις, μείωση των δημοσίων δαπανών, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Οσες επικοινωνιακές δεξιότητες κι αν διαθέτεις, όσα όπλα κι αν έχεις στην κατοχή σου τέτοιο πακέτο μέτρων δεν μπορείς να το πουλήσεις σε καλή τιμή. Το κρύβεις επιμελώς προσδοκώντας ότι η δυσφορία των πολιτών για τις επιλογές της κυβέρνησης θα γίνει ψήφος καταγγελίας και διαμαρτυρίας και στις κάλπες θα κυριαρχήσει η λογική του «μικρότερου κακού». Μπορεί να είναι μιας χρήσεως, αλλά αυτό ποσώς ενδιαφέρει γιατί το παν είναι να επιστρέψουν οι προηγούμενοι στην εξουσία. Το αν καταστρέφονται η μία μετά την άλλη οι δημοκρατικές εναλλακτικές του συστήματος είναι δευτερεύουσας σημασίας θέμα.
  • -Μήπως με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη; Γαργάρα. Πώς να σχολιάσεις εκείνους τους Ευρωπαίους πολιτικούς, τους οποίους είχες σε υπόληψη και τους αποθέωνες όταν εκβίαζαν τον Τσίπρα, αλλά τώρα δείχνουν «μαγεμένοι» και του κάνουν όλα τα χατίρια; Να τους καταγγείλεις για ροπή στη δημαγωγία; Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Τι να πεις για τις προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. απ’ όλες τις παρατάξεις ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλιώς δεν έχει μέλλον», αφού μέχρι χθες τάιζες το ακροατήριό σου με ζαβλακωμένα επιχειρήματα του τύπου «αυτή είναι η Ευρώπη και σ’ όποιον αρέσει»; Ακόμη και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, την προσήλωση του οποίου στο ευρωπαϊκό ιδεώδες ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, έχει αρχίσει να μιλάει σαν τον Βαρουφάκη: «πρόβλημα πολιτικής στρατηγικής έχει όλη η Ευρώπη» είπε τελευταία.
Κοντολογίς: Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος είναι σοβαρά θέματα. Φοβάμαι όμως ότι η συζήτηση δεν θα είναι σοβαρή αν κρίνω από τους απεγνωσμένους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης και το τρομώδες παραλήρημα της αντιπολίτευσης περί επαπειλούμενης θεσμικής εκτροπής και απόπειρας κατάλυσης του Συντάγματος.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου