Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Το ξενοδοχείο Athens Ledra στη Συγγρού κλείνει

Ενα μεγάλο «λουκέτο» στον κλάδο του τουρισμού: το ξενοδοχείο Athens Ledra στη Συγγρού κλείνει, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, έχοντας σχεδόν 100% πληρότητα και αφήνοντας ξεκρέμαστους 150 μόνιμους και 70 εποχικούς εργαζομένους.
Εδώ και 3 μήνες ήταν απλήρωτοι και δεν είχαν λάβει ούτε το δώρο του Πάσχα.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Αρκετοί από αυτούς δεν εξεπλάγησαν με τις εξελίξεις και τώρα παλεύουν όχι μόνο για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, αλλά και για το δικαίωμά τους στην εργασία εφόσον επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο.
Σκοπεύουν να παραμείνουν στον χώρο για να υλοποιηθούν και τα τρία αιτήματα.
Οπως λένε στην ανακοίνωσή τους, «το ξενοδοχείο δεν κλείνει λόγω οικονομικών δυσχερειών, καθώς αυτός που το κλείνει είναι η ίδια η εργοδοσία».
Οι περισσότεροι εργάζονται εκεί πάνω από 20 χρόνια. Ανάμεσά τους κυριαρχεί αγωνία, αλλά και αποφασιστικότητα, καθώς τον αγώνα τους στηρίζουν τα συνδικάτα του κλάδου.
Το μεσημέρι, θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Οι περίπου 200 τουρίστες που βρίσκονταν στο Ledra προσπαθούν να δουν πού θα μείνουν από σήμερα. Ελαβαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση του ξενοδοχείου θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν εναλλακτικό κατάλυμα».
Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για επιστροφή χρημάτων σε όσους είχαν προπληρώσει τη διαμονή τους.
«Θα μιλήσω με τον ταξιδιωτικό μου πράκτορα και θα δω τι θα κάνω», μας λέει τουρίστας από την Αρμενία.
«Ηξερα για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά δεν περίμενα ότι θα τη βρω μπροστά μου», ακούμε από άλλον ένοικο προερχόμενο από τις ΗΠΑ.
Την ώρα που γίνεται αυτή η συζήτηση, εργαζόμενοι χειροκροτούν ειρωνικά δύο εκπροσώπους της διοίκησης που εμφανίζονται και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι το ξενοδοχείο κλείνει για οικονομικούς λόγους, γι’ αυτό έμειναν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι.
«Είχαμε αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της διεύθυνσης, αναστέλλεται η λειτουργία του. Από την πλευρά μας ήταν αναμενόμενο, καθώς εάν είχαν διάθεση να συνεχίσουν τη λειτουργία του ξενοδοχείου θα ικανοποιούσαν και τα δίκαια αιτήματά μας, που είναι η πληρωμή μας από τα μέσα Μάρτη, το δώρο του Πάσχα, ο μισθός του Απρίλη και του Μάη», μας λέει ο Μπάμπης Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου του Athens Ledra.

«Μας ξεφορτώνονται»

Στη συνέχεια κάνει λόγο για σχέδιο ώστε να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι:
«Φάνηκε ότι ήταν ένα σχέδιο μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με γεμάτα τα ξενοδοχεία σε όλη την Αθήνα, όπως και το Ledra, με πληρότητα 100%. Μετά τη δυσκολία που τους φέραμε με την επίσχεση εργασίας, αποκαλύψαμε το σχέδιό τους, που ήταν να ξεμπερδεύουν με τους εργαζομένους και να ξεφορτώνονται και τα χρέη τους.
»Ο τρόπος που μπορούν να το κάνουν είναι να βγάλουν το ξενοδοχείο σε πλειστηριασμό και να το ανοίξουν ξανά με εργαζομένους που είναι φτηνότεροι από μας και να μην έχουν κανένα χρέος στις πλάτες τους. Εμείς θα παραμείνουμε στον χώρο.
»Δεν πρόκειται για κατάληψη, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ξενοδοχείο σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορεί να ξαναδουλέψει. Θα το περιφρουρήσουμε όσο χρειάζεται μέχρι να βρεθεί η λύση και όλοι οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσει να λειτουργεί το ξενοδοχείο».

Συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ

Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ ΕΔΩ

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου