Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ιστορικό λάθος των ανοιχτόμυαλων ψηφοφόρων, αν δεν διορθώσουν το 20% της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΥΡΗΣ

 Γιατί πρέπει να κατευθυνθεί στον Τσίπρα η ψήφος των ανοιχτόμυαλων ψηφοφόρων της Δημοκρατικής παράταξης με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, αλλιώς θα είναι χαμένη ψήφος… 

 

Γράφει ο

 Κάνουν λάθος στην κρίση τους τα εκλογικά σώματα; Από κοινοβουλευτική άποψη όχι. «Όταν οι πολλοί έχουν άδικο, οι πολλοί έχουν δίκιο», έλεγε ο Μιραμπό. 

Εδώ και μερικούς αιώνες έχουμε συμφωνήσει ότι στην οργάνωση της κοινωνίας και τη διακυβέρνηση οι πολλοί έχουν τον πρώτο λόγο.

Εξίσου, όμως, έχουμε συμφωνήσει ότι οι κυβερνήσεις που αναδεικνύουν με την ψήφο τους δεν θα είναι εκτός ελέγχου – ούτε θα παίρνουν λευκή επιταγή. Κάποιοι θα τις ελέγχουν.

Στην Αμερικανική Δημοκρατία που είναι η τελειότερη στον κόσμο – όπως και τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ – υπάρχουν διαδοχικά θεσμικά αντίβαρα. Αντίστοιχα υπάρχουν και στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Στην Ελλάδα, η ανάληψη της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 ανέστειλε τις προβλέψεις που ίσχυαν από το 1974 για τον θεσμικό έλεγχο της διακυβέρνησης, καταλύοντας όλα τα αντίβαρα: Την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή, τις ανεξάρτητες Αρχές και τη Δικαιοσύνη. Και βέβαια τα ΜΜΕ δια της εξαγοράς τους. Όλα κινούνται κατά τις οδηγίες του και ο ίδιος δεν ελέγχεται από κανέναν.

Η Σακελλαροπούλου, ο Τασούλας, ο Ντογιάκος, ο Κουτρουμάνος και πολλοί εκδότες αποδείχθηκαν και κατώτεροι της αποστολής τους και υιοθέτησαν συμπεριφορά εντολοδόχου.

Αναδείχθηκε περισσότερο όταν ο ακέραιος Χρήστος Ράμμος στάθηκε στο ύψος του και έγινε στόχος του συστήματος Μητσοτάκη.

Η ισοπεδωτική κυριαρχία του πιθανόν εκ νέου πρωθυπουργού από τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνει πλέον και την …αντιπολίτευση. Οι ενημερωμένοι γνωρίζουν ότι επιδιώκει να έχει υπό έλεγχο και αντίπαλα κόμματα.

Αποκαλύφθηκε με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και την παράλληλη προώθηση Λοβέρδου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και ήδη έχει καταφέρει στη νέα Βουλή να επηρεάζει τρία μικρά κόμματα – αν μπει και το τρίτο.

Απέναντι σε αυτή την καθεστωτική μονομέρεια ως αντίβαρο μένει μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσα λάθη και αν του χρεωθούν, δεν παύει να είναι η μόνη ελεγκτική δύναμη απέναντι στην οργανωμένη επιχείρηση Μητσοτάκη να επιβάλει στη χώρα ησυχία νεκροταφείου.

Αφού κατέλυσε τη διάκριση των εξουσιών, εξαγόρασε την ενημέρωση και αποδιάρθρωσε τους θεσμούς, θα ελέγχει πλέον τη ροή του χρήματος, τα ΜΜΕ, το κράτος, την κοινοβουλευτική λειτουργία, την καθημερινότητα των ανθρώπων τελικά. Ήδη κάποιους τους παρακολουθούσε δια της ΕΥΠ.

Για να έχει αποτέλεσμα ο έλεγχός του, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πάρει στις εκλογές περισσότερο από το 20% που πήρε τον Μάιο. Αλλιώς θα είναι ανίσχυρη και αναποτελεσματική.

Αν ανατραπούν οι ισορροπίες που προβλέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν θα λειτουργήσει υγιώς η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα.

Τον Μάιο, οι ψηφοφόροι πήγαν στην κάλπη και έδωσαν σε κάθε κόμμα ό,τι έκριναν Δεν έχει σημασία πώς και γιατί. Η ετυμηγορία τους είναι σεβαστή. Αλλά δημιουργεί μια ανισότητα.

Την Κυριακή – με τη Βουλή ήδη διαμορφωμένη – οι συνειδητοποιημένοι πολίτες πρέπει να διορθώσουν το λάθος και να διαμορφώσουν στη χώρα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό μπορεί να γίνει από πέντε κατηγορίες ψηφοφόρων.

Πρώτα από όσους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλουν να προσέλθουν στην κάλπη. Η κριτική θα γίνει μετά.

Δεύτερο, όσοι ανήκουν στην Δημοκρατική παράταξη αλλά έκριναν ότι δεν πρέπει να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και απείχαν.

Τρίτο, όσοι προτίμησαν το ΠΑΣΟΚ, είτε για να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τη θέση του κόμματός τους στον διπολισμό είτε για τους παρότρυνε ο… Τσίπρας όταν μιλούσε για συνεργασία των δυο κομμάτων και τους έδωσε το κίνητρο να ενισχύσουν το μικρότερο, καταργώντας την έννοια της χαμένης ψήφου.

Τέταρτο, οι ψηφοφόροι που αυτοτοποθετούνται στη Δημοκρατική Παράταξη και στην Αριστερά και διεσπάρησαν σε μικρά κόμματα. Τι νόημα έχει να βρίσκονται στη Βουλή η Κωνσταντοπούλου ή ο Βαρουφάκης, αν δεν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση;

Πέμπτο, οι οπαδοί της Ν.Δ. που ψήφισαν το κόμμα τους χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι πλέον κόμμα τους: Ανήκει στην οικογένεια Μητσοτάκη. Θα δώσουν οι Καραμανλικοί την εξουσία στον Μητσοτάκη να εξαφανίσει τον Ιδρυτή, την ιστορία, τις αξίες και τις ιδέες της Ν.Δ.;

Γι' αυτές τις πέντε κατηγορίες είναι θέμα ευθυκρισίας και ευθύνης. Ισχυρή κυβέρνηση θα υπάρχει, εφόσον έτσι αποφάσισε η πλειοψηφία. Πρέπει να υπάρχει και ισχυρή πλειοψηφία. Αλλά πρέπει να υπάρχει και ισχυρή αντιπολίτευσή.

Δεν είναι θέμα Τσίπρα. Αλλά μόνο αυτός ως επικεφαλής του δεύτερου κόμματος μπορεί να την οργανώσει. Συνεπώς σε αυτόν πρέπει να κατευθυνθεί η ψήφος των ανοιχτόμυαλων ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Παράταξης με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Αλλιώς θα είναι χαμένη ψήφος…

Θα ωφεληθεί μόνο ο Μητσοτάκης, που θα καταστεί ανεξέλεγκτος και θα υπερβεί τον ρόλο της Εκτλεστικής Εξουσίας που του ανήκει εφόσον υπερψηφιστεί. Θα είναι μαζί δικαστική, νομοθετική και ενημερωτική εξουσία και η χώρα θα γίνει τσιφλίκι του. Αυτό θέλουμε;..

(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου