Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Ποδαρικό» από τον μικρό Σύρο στο hotspot Χίου

 «Ποδαρικό» από τον μικρό Σύρο στο hotspot Χίου
Με το πιστοποιητικό της προσωρινής διαμονής στη χώρα μας φτάνει στον πρώτο ασφαλή σταθμό του μεγάλου και επικίνδυνου ταξιδιού της η οικογένεια Σύρων, του Αμπντέλ, της συζύγου του Σιρίν και του τετράχρονου γιου τους.
Θέλουν να πάνε στη Στοκχόλμη και χθες γύρω στις 11 το πρωί, ύστερα από τον δίωρο πλου του φουσκωτού στο οποίο επέβαιναν άλλοι 47 συμπατριώτες τους, έφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας μέσα στο λιμάνι της Χίου.
Ολοι μαζί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Ταυτοποίησης Προσφύγων -hotspot- στο χωριό Χαλκειός της δημοτικής ενότητας Καμποχώρου.
Το «Εθνος» βρέθηκε εκεί και κατάγραψε τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης της οικογένειας του Αμπντέλ και της Σιρίν. Το οδοιπορικό αυτό που διήρκεσε μία ώρα δεν ήταν τίποτα μπροστά στο πολυήμερο ταξίδι που έκανε το ζευγάρι με το τετράχρονο παιδάκι τους: «Για μέρες ταξιδεύαμε. Από τη Συρία περάσαμε στον Λίβανο. Κι από κει αεροπορικώς στην Τουρκία», μας λέει η Σιρίν , ενώ ο Αμπντέλ προσθέτει στην αφήγηση της διαδρομής τους: «Κάναμε δυόμισι ώρες με φουσκωτό από την Τουρκία. Πληρώσαμε 1.500 δολάρια για τη μεταφορά μας».
Στο ζευγάρι και το αγοράκι τους όταν μπήκαν στον χώρο όπου στεγάζονται οι οικίσκοι της καταγραφής και των πρώτων βοηθειών, μέσα στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, φόρεσαν στον καρπό τους από ένα βραχιολάκι, όπου εκεί καταγράφονται τα είδη που τους παρασχέθηκαν (π.χ. τρόφιμα). Η συνέχεια είναι ο χώρος αναμονής μπροστά στους οικίσκους της FRONTEX και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η οικογένεια του Αμπντέλ ήταν πρώτοι στην ουρά των ανθρώπων που περίμεναν χθες το μεσημέρι για την καταγραφή των στοιχείων τους και την ταυτοποίηση. Τους διανεμήθηκε από ένα χαρτάκι για να συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσής τους.

Το ζευγάρι με το τετράχρονο παιδάκι τους περίμεναν υπομονετικά την επόμενη φάση. Ηταν αυτή του screening, της συνέντευξης από ειδικούς της FRONTEX. Γεννημένοι στις χώρες του πολέμου της Συρίας, του Αφγανιστάν αλλά με ευρωπαϊκή υπηκοότητα, με στοχευμένες ερωτήσεις προσπαθούν να διακρίνουν αν όντως τα πρόσωπα που έχουν απέναντί τους είναι πρόσφυγες, δηλαδή από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν ή αν είναι μετανάστες.
Αρχικά οι πρόσφυγες μπαίνουν στον χώρο όπου στεγάζονται οι οικίσκοι της καταγραφής και των πρώτων βοηθειών
Αρχικά οι πρόσφυγες μπαίνουν στον χώρο όπου στεγάζονται οι οικίσκοι της καταγραφής και των πρώτων βοηθειών
Επόμενο στάδιο του μίνι οδοιπορικού της οικογένειας Σύρων στο hotspot είναι η ταυτοποίηση στοιχείων. Περνάνε στον επόμενο οικίσκο. Οι αστυνομικοί με web camera τους φωτογραφίζουν έναν έναν. Τα στοιχεία τους περνάνε online στη Europol και στη συνέχεια τους παίρνουν τα αποτυπώματα της παλάμης και των δαχτύλων και των δυο τους χεριών. Τα τοποθετούν πάνω στο scanner και αυτά αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και διασταυρώνονται με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές της χώρας και της ΕΕ.
Υστερα από μία ώρα ο Αμπντέλ, η Σιρίν και το παιδάκι τους είναι ελεύθεροι. Προσωρινά. Αν δεν έχουν χρήματα μπορούν να μείνουν μέχρι 72 ώρες στο «HELPE VILLAGE». Αλλιώς μπορούν να αναζητήσουν τον τρόπο μετακίνησής τους από την Ελλάδα. Εχουν χρόνο έξι μηνών να ζητήσουν άσυλο.
Το HELPE VILLAGE στήθηκε σε διάστημα δύο μηνών χάρη στη δωρεά των 75 οικίσκων από τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Εχει δυναμικότητα να στεγάσει αξιοπρεπώς 1.100 πρόσφυγες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γρηγόρης Στεργιούλης, βρέθηκε χθες στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας και έκανε λόγο «για ένα μικρό θαύμα με την υλοποίηση του HELPE VILLAGE που οφείλεται στην άψογη και αρμονική συνεργασία της εταιρείας, των τοπικών αρχών και της πολιτείας».


Πηγή :  www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου