Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικό: Τραβά το χαρτί του βέτο το Μαξίμου, σε συνεννόηση με το Βερολίνο

 
Προς την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης και «εθνικής γραμμής» στο προσφυγικό οδηγείται το πολιτικό σύστημα, παρά τις επιμέρους συγκρούσεις μεταξύ όλων των κομμάτων σε όλα τα… άλλα θέματα.
Πριν την Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας θα διεξαχθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παρότι χθες η εικόνα της συνεδρίασης στη Βουλή δεν παρέπεμπε σε οικοδόμηση συναινετικού κλίματος, οι εξελίξεις στο προσφυγικό τείνουν να γίνουν δραματικές και θεωρείται δεδομένο ότι αυτές θα «σπρώξουν» το πολιτικό σύστημα προς μία «εθνική γραμμή», προκειμένου η χώρα μας να μη μεταβληθεί σε ένα απέραντο «hot spot» προσφύγων, όπως ήδη κινδυνεύει να γίνει.
Ρίσκο με βέτο
Ο πρωθυπουργός, χθες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άκουσε και δημοσίως τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητεί την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, μετά την Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη. Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι αφ’ ης στιγμής τρεις πολιτικοί αρχηγοί ζητούν να συνέλθει το εν λόγω Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να εμφανιστεί να αποφεύγει τον διάλογο. Έτσι, χθες, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι το Συμβούλιο θα διεξαχθεί πριν την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ενώ άνοιξε και τα χαρτιά του ως προς την ατζέντα της συζήτησης: κάλεσε, δηλαδή, τα κόμματα, να συμφωνήσουν σε μία «σκληρή» γραμμή, δηλαδή στο ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο εκ μέρους της Ελλάδας στην απόφαση της Συνόδου, αν οι Βρυξέλλες δεν αντιδράσουν στις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας που οδηγούν στον αποκλεισμό του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου» για τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σήκωσε κι άλλο τον πήχυ των προσδοκιών, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στο βέτο, αν δεν υπάρξει εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. απόφαση και δέσμευση για relocation και resettlement των προσφύγων, δηλαδή για την μετεγκατάστασή τους αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ένωσης. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός βαρών κατ αναλογία στα κράτη μέλη», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε σύγχρονη αποθήκη ψυχών».
Συνεννόηση με Βερολίνο
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός είπε χθες όσα είπε, έχοντας πρώτα συνομιλήσει τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με τα όσα συζήτησαν Τσίπρας-Μέρκελ, αφού το Βερολίνο φαίνεται να στηρίζει ακόμη και ένα ελληνικό βέτο, ως μοχλό άσκησης πίεσης προς την Αυστρία και άλλες χώρες, προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες και να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες. Συν τοις άλλοις, κατά πληροφορίες, στο τραπέζι παραμένει και μία σειρά «διευκολύνσεων» στις οποίες θα συμβάλει το Βερολίνο και οι οποίες σχετίζονται με την αξιολόγηση και τις εν εξελίξει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πηγή  : www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου