Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Πού λογοδοτεί η νέα «Frontex»;

 
του Δημήτρη Αγγελίδη
Πιστή στην παράδοση της... αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας της Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την εντύπωση πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει κάθε ουσιαστικό και ανεξάρτητο δημοκρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, της υπηρεσίας που ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τη Frontex, έχοντας το ελεύθερο να επιχειρεί στην επικράτεια ενός κράτους-μέλους χωρίς την άδεια του κράτους αυτού, αλλά -όπως φαίνεται- και χωρίς πραγματικό έλεγχο για ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ζήτημα του ελέγχου και της λογοδοσίας της Frontex σχετικά με παραβιάσεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν την Ε.Ε. Η υπηρεσία αρνούνταν να δεχτεί το αίτημα του Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη να θεσμοθετήσει η υπηρεσία έναν μηχανισμό καταγγελιών, με τον ισχυρισμό ότι την ευθύνη των επιχειρήσεών της την έχει το κράτος-μέλος, στην επικράτεια του οποίου επιχειρεί (γι' αυτό άλλωστε στις επιχειρήσεις της Frontex παραβρίσκεται υποχρεωτικά εκπρόσωπος της αστυνομίας του κράτους-μέλους). Το 2013, ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο ειδική έκθεση, με την οποία επέμενε στην ανάγκη να θεσμοθετήσει η Frontex μηχανισμό καταγγελιών. Υστερα από μεγάλη καθυστέρηση, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε το θέμα τον περασμένο Δεκέμβριο και υιοθέτησε το αίτημα του Συνηγόρου.

Κατόπιν πιέσεων

Μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε έναν μηχανισμό καταγγελιών στην πρόταση της υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (χωρίς να θεσμοθετήσει παρόμοιο μηχανισμό στην υπάρχουσα δομή της Frontex).
Ομως, όπως καταγγέλλουν 13 ευρωβουλευτές της ομάδας GUE/NGL, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «ο μηχανισμός αυτός συγκροτείται προσχηματικά, περίπου ως “υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων”, χωρίς καμιά ανεξαρτησία από τον επιχειρησιακό βραχίονα της “νέας Frontex” και χωρίς την παραμικρή εγγύηση αμεροληψίας, δημοκρατικού ελέγχου και διαφάνειας». Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αυτός ελέγχεται από τον υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ίδιας της υπηρεσίας και, μέσω αυτού, από τον εκτελεστικό διευθυντή της. «Ποιος μας φυλάσσει από τους φύλακες;», αναρωτιούνται οι ευρωβουλευτές.
Και ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα εμπλακεί το Ευρωκοινοβούλιο στον έλεγχο της ανεξαρτησίας του Μηχανισμού Καταγγελιών και αν θα αναλάβει αποφασιστικό ρόλο το Φόρουμ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και ευρωπαϊκά όργανα.
Πηγή :  www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου