Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Νέο σκάνδαλο στο Λαϊκό Κόμμα, ακόμα ψάχνουν οι σοσιαλιστές

 
Με τον σχηματισμό κυβέρνησης να φαντάζει όλο και πιο δύσκολος, η πλειοψηφία των Ισπανών (58%) εκτιμά πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3 για λογαριασμό της εφημερίδας ABC. Μια προοπτική, η οποία δεν ευνοεί ούτε τους συντηρητικούς ούτε τους σοσιαλιστές.
Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέντρο Σάντσεθ δηλώνει αισιόδοξος πως θα έχει καταλήξει σε συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό έως τα τέλη του μήνα. Δύσκολο έργο που -με δεδομένη την άρνηση των Θιουδαδάνος και του Ποδέμος να συνυπάρξουν σε μια κυβέρνηση- θα απαιτήσει από τον Σάντσεθ να συμφωνήσει με τη ριζοσπαστική Αριστερά του Πάμπλο Ιγκλέσιας, την Ενωμένη Αριστερά και το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων, προσδοκώντας και στην αποχή των αυτονομιστών της Καταλονίας, ώστε στη Βουλή να εξασφαλίσει την πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.
Ο Σάντσεθ απεύχεται τις εκλογές που -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα εξοστρακίσουν το κόμμα του στην τρίτη θέση προς όφελος του Ποδέμος. Και για τον Ραχόι, η συγκυρία είναι δυσοίωνη, καθώς το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) πρωταγωνιστεί σε νέο σκάνδαλο διαφθοράς, που ανάγκασε χθες την επί 12 χρόνια πρόεδρο του κόμματος στη Μαδρίτη, την 63χρονη κόμισσα Εσπεράνθα Αγκίρε να παραιτηθεί.
Την περασμένη εβδομάδα η Χωροφυλακή έκανε έφοδο στην έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη στο πλαίσιο έρευνας για δίκτυο παράνομης χρηματοδότησης του ΡΡ από επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα αναθέσεις συμβάσεων. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, πρόκειται για μίζες τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ που έδινε η κατασκευαστική OHL στον ταμία της οργάνωσης Μπελτράν Γκουτιέρεθ. Η Αγκίρε ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν παρακολούθησα όσα γίνονταν στο κόμμα», αλλά και επειδή «εμπιστεύτηκα πρόσωπα σαν τον Φρανθίσκο Γρανάδος», γενικό γραμματέα του ΡΡ στη Μαδρίτη, φυλακισμένο εδώ και ενάμιση χρόνο για τη συμμετοχή του σε άλλο δίκτυο διαφθοράς.
Η παραίτηση και το νέο σκάνδαλο αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον Ραχόι σε περίπτωση σύντομης προσφυγής στις κάλπες. Πόσο μάλλον, όταν -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ABC- το 65,6% των Ισπανών θεωρούν πως -σε περίπτωση εκλογών- ο Ραχόι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος του ΡΡ για την πρωθυπουργία της χώρας.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου