Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ζημιές 3Χ3 για το ΤΑΙΠΕΔ

 
 Αριστερά ο Αντώνης Λεούσης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και δεξιά ο πρόεδρος, Στέργιος Πιτσιόρλας

Ζημιές 3Χ3, δηλαδή επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα είχε το ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που η διοίκηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Το σύνολο των ζημιών ανήλθε σε 4,3 εκατ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά που το ταμείο δημοσιοποιεί οικονομικά αποτελέσματα τα οποία σαλαμοποιεί μόνο σε επί μέρους τρίμηνα. Ετσι, η σύγκριση γίνεται μόνο με το αντίστοιχο τρίμηνο και όχι με τη συνολική αντίστοιχη περίοδο.
Οι ζημιές του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται συνολικά σε 4,367 εκατ. ευρώ για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 και χρονικά επιμερίζονται ως εξής:
- α΄τρίμηνο 2015: 849,4 χιλιάδες
- β΄τρίμηνο 2015: 2,824 εκατ. ευρώ
- γ΄τρίμηνο: 693,6 χιλιάδες
- Σύνολο ζημιών 4,367 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,43 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014.

Ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός ότι στο β΄τρίμηνο του 2015 το ταμείο είχε αυξημένα λειτουργικά έξοδα 2,07 εκατ. ευρώ λόγω αυξημένων δαπανών για συμβούλους.
Το ταμείο υποστηρίζει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα των εργασιών, καθώς τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, και συγκεκριμένα η προμήθειά του, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 0,2% επί του τιμήματος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, υπολογίζεται επί του βεβαιωμένου και εισπραχθέντος τιμήματος, και όχι επί του συνόλου των ολοκληρωμένων συναλλαγών. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται με το κόστος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αφορά την προετοιμασία και τη διαχείριση αποκρατικοποιήσεων σε εξέλιξη, καθώς και επικείμενων αποκρατικοποιήσεων.

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα υποστηρίζουμε και εμείς. Το πρόβλημα με όλους αυτούς τους οργανισμούς, που δημιουργήθηκαν για την υλοποίηση συγκεκριμένων μνημονιακών δεσμεύσεων είναι το αυξημένο κόστος τους, όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή είναι σαν το δημόσιο. Δουλέψουν δεν δουλέψουν, τα κόστη ειναι κόστη και τα πληρώνει πάντα ο ίδιος: οι φορολογούμενοι. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ενοποίηση των δύο αυτών ταμείων και τη δημιουργία υπερταμείου. Ομως η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε στο σχεδιασμό του.

Στερνή μου γνώση...
Θα κλείσουμε με ένα περιστατικό που είναι σχετικά παλιό, αλλά συνδέεται με τις ζημιές και την υφιστάμενη διοίκηση του ταμείου. Ως γνωστόν διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Αντώνης Λεούσης, πρώην αριστερός και πρώην στέλεχος της Alpha Αστικά Ακίνητα (θυγατρική της Alpha Bank) και εν συνεχεία της Propindex (εταιρεία παρακολούθησης δεικτών επί ακινήτων) ενώ ήταν και σε θυγατρική των ΕΛΠΕ. Ο κ. Λεούσης ήταν μάλιστα και σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επί προηγούμενων διοικήσεων του ταμείου, την περίοδο 2012-2013. Όταν διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είχε εκφράσει την απορία του και τον προβληματισμό του προς τους βουλευτές, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ εμφάνιζε ζημιές, αφήνοντας αιχμές για κάτι παράδοξο! "Θα το κοιτάξω" τους είχε πει. Προφανώς, τώρα το κοίταξε και έμαθε.


Πηγή :  www.marketfair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου