Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η νέα κλίμακα για όλους τους φορολογούμενους

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
Η πρόταση προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% για τα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Παραμένουν τα 3 κλιμάκια για τους μισθωτούς. Ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα των επιτηδευματιών και επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα
Η νέα κλίμακα για όλους τους φορολογούμενους
Αναδιανομή των φορολογικών βαρών με ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα των επιτηδευματίων και επιβαρύνσεις στα υψηλά πάνω από 42.000 ή από 60.000 ευρώ για τους μισθωτούς μέσω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή στο 50% προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που παραδόθηκε στους επικεφαλής του κουαρτέτου και αφορά στη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 που θα αποκτήσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση οι αναπροσαρμογές στη φορολογία των αγροτών θα είναι περιορισμένες και θα ολοκληρωθούν σε βάθος πενταετίας αρχής γενομένης από τα φετινά εισοδήματα.
Με βάση τη νέα κλίμακα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με τους δανειστές, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον φόρο για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ καθώς διατηρούνται οι ισχύοντες συντελεστές και τα κλιμάκια. Επίσης παραμένει η έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, δηλαδή το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. Επιπρόσθετα δεν αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά αλληλεγγύης που αποδίδει κοντά στο 1 δισ. ευρώ εσόδων σε ετήσια βάση επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές που ξεκινούν από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα.
- υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι μισθωτοί με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ καθώς προστίθεται ένα νέο κλιμάκιο και ο συντελεστής από 42% που είναι σήμερα αυξάνεται στο 50%. Στο τραπέζι ήταν και σενάριο για φορολογικό συντελεστή 60% για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ
- ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα καθώς καταργείται η ισχύουσα κλίμακα με τους συντελεστές 26% και 33% που εφαρμόζονται από το πρώτο ευρώ και πλέον τα συγκεκριμένα εισοπδήματα θα φορολογούνται με τη νέα ενιαία κλίμακα δηλαδή με 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ, 32% για εισόδημα από 25.000 έως 42.000 ευρώ, 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.000 έως 60.000 ευρώ και 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται με τη νεα ενιαία κλίμακα από το πρώτο ευρώ. Με την εφαρμογή της νέας ενιαίας κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων (εκτός των αγροτικών) θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% στο 22%. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα επιβαρύνεται με φόρο 5.200 ευρώ (20.000 Χ26%) ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα η φορολογική του επιβάρυνση περιορίζεται στις 4.400 ευρώ (20.000 Χ 22%). Οφελος αλλά μικρό θα έχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έως 42.000 ευρώ, ενώ όσοι εμφανίζουν στην Εφορία υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Οι περισσότεροι φόροι θα προκύψουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 65.000 ευρώ με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα επιβαρύνεται με φόρο 17.950 ευρώ ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος εκτοξεύεται στις 21.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 3.050 ευρώ.
- επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους φορολογουμένους που αποκτούν μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες της μίας πηγές όπως εισοδήματα από μισθούς και ενοίκια. Και αυτό γιατί η άθροιση όλων των εισοδημάτων και η φορολόγησή τους με την ενιαία κλίμακα θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το σημερινό σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος.
Η νέα ενιαία κλίμακα ενδεχομένως θα ισχύσει και για τα εισοδήματα από ενοίκια. Αν τελικά υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τη νέα κλίμακα και περάσει από τη Βουλή, θα έχει εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2016 τα οποία θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Σε αυτή την περίπτωση άμεσα θα υπάρξει αλλαγή στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% στο 26% έως το 2017 να γίνει σε βάθος πενταετίας με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών για τα φετινά εισοδήματα από 13% σε 15%.
Ρεπορτάζ: Κώστας Αντωνάκος - Μαρία Βουργάνα

Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου