Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ονόματα και διευθύνσεις για τα δόλια λουκέτα σε επιχειρήσεις

Διερευνητέο το τι έγινε στη Spider που καταρρέει ενώ είναι μονοπώλιο, αναζητείται τρόπος να πληρωθούν τα οφειλόμενα οι εργαζόμενοι στο Mega, προχωρά η διαδικασία διάσωσης του Μαρινόπουλου, με πληρωμή των εργαζόμενων και νέα συλλογική σύμβαση 
 Αποτέλεσμα εικόνας για πτωχευσεις επιχειρησεων

 Αποκαλύψεις με στοιχεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις λουκέτων σε επιχειρήσεις που έχουν «ποινικό χαρακτήρα» προανήγγειλε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρ.Νεφελούδης μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο με τον Στ.Σχινά.
Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες στην νοσηρή επιχειρηματικότητα, με πλέγμα μέτρων και νέο μοντέλο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει και ηλεκτρονικό σύστημα που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ ειδικά στην Αττική είναι συχνή πλέον η συνεργασία τόσο με την εισαγγελία όσο και με την οικονομική αστυνομία, ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, συγκεκριμένες πρακτικές αλλά και λουκέτα που έχουν μπει σε επιχειρήσεις «με δόλιο τρόπο» έχουν ποινικό χαρακτήρα, όπως τόνισε.

Προανήγγειλε μάλιστα εκτενείς αναφορές για το θέμα στην επερχόμενη 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα αναφερθούν «ονόματα και διευθύνσεις» για τέσσερις-πέντε τέτοιες περιπτώσεις.

Διερευνητέοι οι λόγοι που οδήγησαν την Spider σε αδιέξοδο
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στην Spider, που παρά το ότι είναι επί δεκαετίες σχεδόν μονοπώλιο στην ελληνική αλλά και βαλκανική αγορά κάδων απορριμμάτων και άλλων συναφών προϊόντων και υπηρεσιών, βρίσκεται σε δεινή θέση.

Είναι διερευνητέοι οι διάφοροι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία σε αυτή την κατάσταση και 100-120 ανθρώπους να είναι απλήρωτοι για πάρα πολλούς μήνες, είπε ο κ.Νεφελούφης.

Η επιχείρηση σήμερα δεν λειτουργεί και είναι εκτεθειμένη σε διάφορους πλειστηριασμούς, μεταξύ άλλων και από τους εργαζόμενους που «καλά κάνουν», όπως σημείωσε. Εμπλέκονται μεταξύ άλλων και τα υπουργεία Αμυνας  και η ΕΛΒΟ.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μία επιχείρηση μονοπώλιο σε Ελλάδα και Βαλκάνια, με πολύ έντονη σχέση με την Αυτοδιοίκηση βρέθηκε σε αυτή τη θέση, τόνισε ο κ.Νεφελούδης.

Χτες από την πλευρά του υπουργείου δόθηκε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης σε συνάντηση στην οποία ήταν παρόντες τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων όσο και ο περιφερειάρχης.

Η ευθύνη βαρύνει τους μετόχους του Mega
Για τους εργαζόμενους του Mega o κ.Νεφελούδης ανέφερε ότι η ευθύνη βαρύνει τους μετόχους, που δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι τέσσερις-πέντε μήνες.

Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να καταβληθούν τα οφειλόμενα και σε μία ή δύο ημέρες θα ξέρουμε ποιο περίπου είναι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση, όπως είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τα προγράμματα υποστήριξης, καθώς δεν είναι ακόμη άνεργοι «και ελπίζω να μην μείνουν άνεργοι».

Για τους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό κλάδο γενικότερα, ο κ.Νεφελούδης σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιες θα είναι οι πραγματικές εξελίξεις στη διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Βήμα-βήμα η νέα εποχή για τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου
Ο κ.Νεφελούδης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στα δικαστήρια, σε σχέση με τη συμφωνία για τη διάσωση του ομίλου Μαρινόπουλος, με την είσοδο του ομίλου Σκλαβενίτη.

Όπως είπε αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη συστηματικές συναντήσεις με την νέα διοίκηση του επιχειρηματικού σχήματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. 

Σε πρώτη φάση θα πληρωθούν τα οφειλόμενα όλοι οι εργαζόμενοι και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε δεύτερη φάση θα προσδιοριστεί το νέο πεδίο στο οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία.

Επίσης, θα αναζητηθεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα περιλάβει και τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου.


Πηγή :  www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου