Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

«Ιστορική αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου»Αποτέλεσμα εικόνας για τηλεοπτικεσ αδειεσ καναλιων
Την πόρτα για την πλήρη ανατροπή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα άνοιξε η κυβέρνηση, μετά την κατάληξη του 70ώρου διαγωνισμού για τις 4 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. Πανίσχυροι παράγοντες του χώρου και της… χώρας, που κυριαρχούσαν στον δημόσιο βίο και στα ΜΜΕ για δεκατίες, μένουν πλέον εκτός νυμφώνος, ενώ νέοι «παίκτες» εισέρχονται στο σκηνικό των ΜΜΕ.

Βεβαίως, κατά πολλούς, ο αγώνας για την «επόμενη μέρα» του τηλεοπτικού τοπίου και των ελληνικών ΜΜΕ εν γένει τώρα αρχίζει, αφού εκκρεμούν προσφυγές και η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα της δημοπρασίας, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται δεδομένο ότι το σκηνικό στην τηλεόραση προφανώς και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να σταθεροποιηθεί.

Συμπράξεις, συγχωνεύσεις και «ανένδοτος»
Για παράδειγμα, την ώρα που πλέον είναι γνωστοί οι τέσσερις καναλάρχες που θα δικαιούνται πανελλαδικής άδειας για τα επόμενα 12 χρόνια (ΣΚΑΪ-Γιάννης Αλαφούζος, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ΑΝΤ1-Κυριακού, ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ-Βαγγέλης Μαρινάκης), οι «παλιοί» και οι χαμένοι ουδόλως σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα το παιχνίδι. Καταρχάς, πριν απ’ όλα, μένει να φανεί αν οι 4 υπερθεματιστές του διαγωνισμού θα… καταφέρουν να περάσουν στον επόμενο γύρο. Αν, δηλαδή, θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των θηριωδών ποσών που προσφέρουν για τις τηλεοπτικές άδειες βάσει των εισοδημάτων, των φορολογημένων οικονομικών δραστηριοτήτων τους και της συνολικής περιουσίας τους. Αν τυχόν κάποιος από τους τέσσερις προσωρινούς πλειοδότες αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει τις πηγές των χρημάτων του, τότε θα υπάρξουν νέες ανατροπές και θα αναπτερωθούν οι ελπίδες των δύο επιλαχόντων, ήτοι της εταιρείας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά.
Ταυτόχρονα, ακόμη κι αν εντός του επόμενου 20ημέρου οι νέοι καναλάρχες καταφέρουν να περάσουν… το τεστ της Εφορίας, είναι προφανές ότι οι παλιοί και οι χαμένοι του διαγωνισμού δε θα έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα. Η διεκδίκηση περιφερειακής άδειας, αλλά και το «αντάρτικο» έως ότου η κυβέρνηση αναγκαστεί να τους «κλείσει» και να αναλάβει και το πολιτικό κόστος του «μαύρου» παραμένουν στην φαρέτρα των καναλαρχών που έχασαν στον διαγωνισμό, ενώ ορισμένοι σκέφτονται ήδη και το επόμενο δικαστικό βήμα, στην περίπτωση που το ΣτΕ στα μέσα Οκτωβρίου δικαιώσει (για μία ακόμη φορά…) την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ιδιοκτήτες των υπαρχόντων σταθμών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια αναμένεται να ξεκινήσουν κινήσεις για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με ταυτόχρονη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προς το ΣτΕ, ζητώντας να μην επιβληθεί «μαύρο» στα κανάλια τους έως ότου τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αποφανθούν για την υπόθεσή τους –κάτι, δηλαδή, που έχει ως μέσο όρο διάρκειας τα… 2 με 3 χρόνια!

Ιστορική αλλαγή
Σε κάθε περίπτωση, παρότι ακόμη η «επόμενη μέρα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν είναι καθόλου σαφής, στο Μαξίμου δεν μπορούν παρά να πανηγυρίζουν. Η τηλεοπτική δημοπρασία που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε έπειτα από 70 ώρες, τα ξημερώματα της Παρασκευής, παρήγαγε συμβολισμούς, νέους συσχετισμούς, αλλά και οικονομικά αποτελέσματα. Ούτε στα… πιο τρελά όνειρα του Μεγάρου Μαξίμου δεν περιλαμβανόταν το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ, που τελικά θα δαπανήσουν οι τέσσερις υπερθεματιστές προκειμένου να γίνουν ή να… παραμείνουν καναλάρχες. Συν τοις άλλοις, η εικόνα πανίσχυρων οικονομικών παραγόντων, αλλά και εκπροσώπων τους, να κλείνονται επί 70 ώρες στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αποκομμένοι από τον κόσμο και πλήρως συμμορφούμενοι προς τους κανόνες που έθεσε η συντεταγμένη Πολιτεία παράγει έναν ακόμη σοβαρό συμβολισμό, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου: το γεγονός, δηλαδή ότι ακόμη και εκείνοι οι «ισχυροί» που είχαν συνηθίσει να κινούνται υπεράνω του νόμου, πλέον υποχωρούν έναντι της κυριαρχίας της πολιτικής και της Πολιτείας.
Τέλος, η ιστορικότητα του χθεσινού διαγωνισμού φαίνεται και στα αποτελέσματά της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αν υποστήριζε κάποιος στα σοβαρά πριν 1,5 χρόνο ότι οι ισχυρότεροι μιντιάρχες της Μεταπολίτευσης, όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οικογένεια Μπόμπολα, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα έμεναν εκτός τηλεοπτικού παιχνιδιού, θα θεωρείτο… τουλάχιστον τρελός. Ωστόσο, πλέον αυτή η αλλαγή έχει συντελεστεί και οι νέοι συσχετισμοί αναμένεται να πυροδοτήσουν τσουνάμι αλλαγών στο μιντιακό τοπίο, αλλά και στην εύθραυστη ισορροπία και τους συσχετισμούς μεταξύ πρώτης και… τέταρτης εξουσίας.
Ως εκ τούτου, η πρώτη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, μάλλον έχει βάση. Ο κ. Παππάς μίλησε για «ιστορική αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποδεικνύουν ότι όντως γράφτηκε Ιστορία…

Πηγή :  www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου