Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η Δικαιοσύνη στο απόσπασμα

του Βασίλη Πάικου
Βασίλης Πάικος 
Ποια Μπρατισλάβα; Τι σημασία έχει, ποιος ασχολείται και γιατί ν’ ασχοληθεί;
Ήταν ο οδηγός σκέψης σχεδόν του συνόλου των ελληνικών μέσων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την περασμένη Πέμπτη. Ακριβώς την ημέρα της συνόδου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, της άτυπης μεν, πλην εξόχως σοβαρής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Της πρώτης δίχως τη συμμετοχή της Βρετανίας.
Έχασε βλέπετε η Μπρατισλάβα, μιας κι έσκασε το Στουρνάρας-gate. Έχασε, ηττήθηκε κατά κράτος. Έπεσε έναν παρά πίσω σε δημοσιότητα και σε ενδιαφέρον. Όπως γίνεται συχνά-πυκνά εδώ σ’ εμάς, με την χρόνια δυσκολία αξιολόγησης και διάκρισης των πράγματι σοβαρών από τα λιγότερο σοβαρά, το Στουρνάρας-gate κυριάρχησε, θριάμβευσε κυριολεκτικά, παραμερίζοντας όλα τ’ άλλα. Εκεί όπου, με αφορμή τον εισαγγελικό έλεγχο στην εταιρεία της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσαν και πήραν οι θεωρίες συνωμοσίας.

Θεωρία 1η: Η Κυβέρνηση έβαλε τον οικονομικό εισαγγελέα να διατάξει την έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του Διοικητή, προκειμένου να τον εκδικηθεί. Ή, ίσως, να τον εκβιάσει, εξ’ αιτίας των προβλημάτων που δημιουργούσε και των εμποδίων που εκείνος έφερνε στα κυβερνητικά σχέδια για διορισμό διοίκησης της αρεσκείας της στην Τράπεζα Αττικής.
Θεωρία 2η: Ο Γιάννης Στουρνάρας μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να εκδικηθεί ή, ίσως, να εκβιάσει την Κυβέρνηση, και δι’ αυτής τη Δικαιοσύνη, επειδή «παρενοχλείται» δικαστικά η σύζυγός του. Η ακριβώς αντίστροφη, της πρώτης, θεωρία.
Είναι τα ως άνω δύο σενάρια που κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, κι ακόμη περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δίχως να μένει το ελάχιστο περιθώριο για τρίτη εκδοχή, την όποια. Κι έβλεπε κανείς άλλους να επιχαίρουν ότι επί τέλους μπαίνει χέρι στον ενοχλητικό Στουρνάρα, κι άλλους ν’ ανησυχούν ότι κακό που το πάθαμε, αφού η σύγκρουση της Κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται…
Όλα πλην του αυτονόητου
Οι θεωρίες συνωμοσίας λοιπόν κυρίαρχες και πανταχού παρούσες. Και το μόνο που δεν ακούστηκε, που δεν γράφτηκε σχεδόν ποτέ και πουθενά ήταν το αυτονόητο. Ότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Δίχως, ευτυχώς, να λογαριάζει ποιον έχει απέναντί της. Τόσο απλά. Ότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, στο πλαίσιο της έρευνας που εδώ και καιρό (πολύ πριν προκύψει η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής) έχει δρομολογηθεί, για τις κάθε λογής αναθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συμβαίνει δε η εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα να έχει δοσοληψίες με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πιθανότατα απολύτως καθαρές δοσοληψίες. Οι οποίες όμως θα πρέπει να ελεγχθούν, έτσι κι αλλιώς.
Η αλήθεια είναι πως και η ίδια η ενδιαφερόμενη αστόχησε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Δήλωσε πως ο πραγματικός στόχος της «δίωξης» είναι ο Γιάννης Σουρνάρας. Απέδωσε δηλαδή, ολοκάθαρα, πολιτικές σκοπιμότητες στην υπόθεση. Ενώ θα μπορούσε (και θα ήταν ασφαλώς πολύ φρονιμότερο) να πει πως είναι απολύτως «καθαρή», πως δεν έχει τίποτα να κρύψει και τίποτα να φοβηθεί, και πως εμπιστεύεται την κρίση της Δικαιοσύνης. Έτσι όπως το χειρίστηκε απλώς εξέθεσε τον Διοικητή σύζυγό της. Ο οποίος εξ’ άλλου, κράτησε την εντελώς αντίθετη από κείνη στάση.
Στην γραμμή της πολιτικής σκοπιμότητας κινήθηκαν και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ κατά πρώτο λόγο, ιδιαιτέρως επιθετικά μάλιστα, και κατά δεύτερο λόγο το ΠΑΣΟΚ. Ενώ το Ποτάμι χειρίστηκε εμφανώς διακριτικότερα και προσεκτικότερα το ζήτημα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησαν στην εντέλεια το πρώτο σενάριο, θεωρώντας πως έτσι αντιπολιτεύονται αποτελεσματικότερα την Κυβέρνηση. Κατ’ ουσίαν όμως προκαταλαμβάνοντας το αποτέλεσμα της έρευνας. Και αμφισβητώντας χονδροειδώς την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών. Εμφανίζοντάς τες καθοδηγούμενες και χειραγωγούμενες από την πολιτική εξουσία. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που, κατά τα άλλα, κόπτονται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δηλώνουν με κάθε ευκαιρία και σ’ όλους τους τόνους σεβασμό και εμπιστοσύνη στην κρίση της, καταγγέλλουν δε με σφοδρότητα όποιον, κατά τη γνώμη τους, επιχειρεί να παρέμβει σ’ αυτήν.
Ε λοιπόν στην πραγματικότητα, όπως και σε τόσες ανάλογες περιπτώσεις εξ’ άλλου, στήνουν καθημερινά τη Δικαιοσύνη στο απόσπασμα. Και την πυροβολούν κατά ριπάς…

Πηγή : www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου