Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η νότια Ευρώπη θα γίνει «Σαχάρα» αν αποτύχει η συμφωνία για το κλίμα

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου τότε πολλά εδάφη γύρω από τη Μεσόγειο, στη Νότια Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, κινδυνεύουν με ξηρασία και ερημοποίηση. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

του Σπύρου Σεραφείμ

 Αποτέλεσμα εικόνας για κλιματική αλλαγή

 Στην περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έως το τέλος του 2100, ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου -το βέλτιστο όριο που έχει θέσει η διεθνής Συμφωνία του Παρισιού- πολλά εδάφη γύρω από τη Μεσόγειο θα μετατραπούν σε έρημο, όπως προειδοποιεί γαλλική μελέτη στο Science.

Οι ερευνητές της εκτιμούν ότι, αν η θερμοκρασία ανέβει ενάμιση βαθμό, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν φαινόμενα στη Μεσόγειο που δεν έχουν υπάρξει εδώ και 10.000 χρόνια. Στο χειρότερο σενάριο, μεγάλες πόλεις της Μεσογείου, όπως η Λισαβόνα και η Σεβίλλη, θα βρίσκονται, πια, στο μέσο μιας ερήμου.
Ηδη οι θερμοκρασίες στη λεκάνη της Μεσογείου είναι περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες από εκείνες της περιόδου 1880-1920, ενώ την ίδια περίοδο η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ήταν μικρότερη – περίπου στους 0,85 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δείχνει ότι η Μεσόγειος είναι πιο ευαίσθητη και, επομένως, ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Οι γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα γύρης από διαδοχικά γεωλογικά ιζήματα του παρελθόντος, εξάγοντας έτσι συμπεράσματα για την πορεία του μεσογειακού κλίματος και των οικοσυστημάτων κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, έκαναν προβλέψεις για την εξέλιξη των οικοσυστημάτων στο μέλλον, με βάση διάφορα σενάρια. Στην υπόθεση κατά την οποία η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει και ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου τότε -πέραν του ότι ολόκληρες χώρες θα μετατραπούν σε ερήμους- τα δάση φυλλοβόλων δέντρων θα εξαφανιστούν σταδιακά και θα μετακινούνται σε πιο ορεινά και βόρεια μέρη, ενώ στη θέση τους, σε ένα μεγάλο μέρος της Μεσογειακής λεκάνης, θα εμφανίζονται θαμνώδη φυτά.

Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου