Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ιταλικό βέτο στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών

 Ματέο Ρέντσι
Με αφορμή τις υψηλές δαπάνες στον ιταλικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω του προσφυγικού και των μεγάλων σεισμών, αλλά και με τις πιέσεις των Βρυξελλών για περιορισμό των δημοσίων δαπανών που αυξάνουν το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει βέτο στην προτεινόμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το 2020.
«Θέσαμε βέτο στις Βρυξέλλες με τον υφυπουργό μας Σάντρο Γκότζι», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, από το πανεπιστήμιο της Κατάνης στη Σικελία.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, «οι Βρυξέλλες ήθελαν να αφήσουν στις πλάτες των Σικελών το βάρος του μεταναστευτικού, της διάσωσης χιλιάδων ζωών και της πολύπλοκης επίλυσης της όλης αυτής υπόθεσης. Γεμίζουν χρήματα, όμως, τις ευρωπαϊκές χώρες που όχι μόνο δεν αποδέχονται μια συμφωνία που έχουν υπογράψει, αλλά υψώνουν και τείχη με τα λεφτά μας».
Νωρίτερα, η Ρώμη είχε επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο να «επιβεβαιώσει επιφυλάξεις της» σχετικά με την πρόταση της σλοβακικής προεδρίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δηλαδή να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του βέτο.
Το βέτο ενεργοποίησε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβερνήσεως, που είναι υπεύθυνος για θέματα Ε.Ε., ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε:
«Επιβεβαιώσαμε την επιφύλαξή μας. Η αναθεώρηση αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί αν δεν υπάρχει ομοφωνία».
Όπως σημείωσε, η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση της σλοβάκικης προεδρίας, διότι λείπουν εγγυήσεις σχετικά με την αύξηση των εσόδων «υπέρ των προτεραιοτήτων της χώρας», που είναι η ανεργία, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και η στήριξη της έρευνας.
Επισήμως, είπε ο Σάντρο Γκότζι, δεν μπορεί να γίνει λόγος για βέτο, διότι «το δικαίωμα του βέτο ασκείται κατά την επίσημη, τυπική, ψηφοφορία, η οποία σήμερα δεν προβλεπόταν». 
Ωστόσο, η «σωστή διατύπωση είναι ότι εκφράσαμε την επιφύλαξή μας, την οποία η προεδρία της Σλοβακίας πρόκειται να ανακοινώσει».
Η Ιταλία δέχεται αυξημένες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσεις για τις αυξημένες δαπάνες και την αύξηση των ελλειμμάτων της. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας - Istat, παρουσιάστηκε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 0,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.
Σύμφωνα με το Istat, αν κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές συνολικά το ιταλικό ΑΕΠ μπορεί να σημειώσει φέτος άνοδο 0,8%, όπως έχει προβλέψει και η κυβέρνηση της Ρώμης.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου