Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Η νομαδική κουζίνα του Options Food Lab

Eρχομαι από το Χαλέπι. Δραπέτευσα από τον πόλεμο στη Συρία πέρσι. Επειτα από τρεις μήνες στην Τουρκία, πέρασα από το Αιγαίο στην Ελλάδα με μια βάρκα και κατέληξα στην Ειδομένη, όπου βρήκα τα σύνορα κλειστά. Το θεώρησα σημάδι να μείνω και να ξεκινήσω εδώ μια νέα ζωή».
Ετσι μας συστήνεται ο Τάχερ, επαγγελματίας σεφ, που προτού ο εμφύλιος τον οδηγήσει στον δρόμο της προσφυγιάς όπως εκατομμύρια άλλους Σύρους, ήταν υπεύθυνος κουζίνας σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και μάνατζερ εστιατορίου στο Χαλέπι.
Σήμερα, εγκλωβισμένος στην Ελλάδα, αφού η αίτησή του για μετεγκατάσταση στη Γερμανία απορρίφθηκε, δεν το βάζει κάτω και δοκιμάζει την τύχη του ξανά ως σεφ, αυτή τη φορά στην Αθήνα.
Ο Τάχερ είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Options Food Lab, ενός πρωτότυπου συνεργατικού σχήματος, που σερβίρει τοπικά, αλλά σκέφτεται και δικτυώνεται παγκόσμια.
Ο Τάχερ, μαζί με τον Τζεφ, Ιταλοαμερικανό ταξιδευτή που μένει εδώ και τρία χρόνια στα Εξάρχεια, την Πένυ, που ζει μεταξύ Αθήνας και Σκοτίας, όπου διδάσκει στη σχολή αρχιτεκτονικής του Εδιμβούργου, τη Σενάι από την Ερυθραία, τον Γιακούμπ από την Αλγερία και δεκάδες άλλες και άλλους, πρόσφυγες και μετανάστριες, Ελληνες και ξένους, από το Σουδάν και τη Σενεγάλη ώς την Αίγυπτο και τον Λίβανο, στελεχώνουν το δυναμικό μιας «νομαδικής» κουζίνας, που ξεπηδάει κάθε φορά σε διαφορετικές γωνιές της Αθήνας.
Γνωρίσαμε την παρέα του Οptions Food Lab επί το έργον, στο πρόσφατα ανακαινισμένο υπόγειο του Ωδείου Αθηνών, που παραδόθηκε στο κοινό αφού αναδιαμορφώθηκε από το ίδρυμα ΝΕΟΝ του συλλέκτη και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Εκεί, για τέσσερα συνεχή βράδια η κολεκτίβα των προσφύγων και μεταναστών σεφ μαζί με τους φίλους τους μαγείρεψαν και σέρβιραν τοπικές συνταγές από διαφορετικές γωνιές του κόσμου: Συρία, Nιγηρία, Αλγερία, Σενεγάλη, Γκάμπια...
Το τραπέζι κάθε βράδυ στρώθηκε για 80 και πλέον άτομα, όσα τα μέλη της αποστολής του Ideas City, ενός μεταφερόμενου «εργαστηρίου ιδεών», που συνδιοργανώθηκε από το New Museum της Νέας Υόρκης και το ΝΕΟΝ.
Ο Τζεφ, που ανήκει στον αρχικό πυρήνα μιας μικρής ομάδας φίλων οι οποίοι εμπνεύστηκαν τη γέννηση του Options Food Lab, μας διηγείται τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος:
«Πριν από περίπου δύο χρόνια γνώρισα τη Μαριάννα, κοινωνική λειτουργό στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ στην Κυψέλη, που υποστηρίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Μαζί με άλλους φίλους είχαμε την ιδέα να διοργανώνουμε γεύματα σε σπίτια Ελλήνων, όπου θα μαγείρευαν πρόσφυγες και μετανάστες.
»Το σκεπτικό ήταν η πρόσκληση σε γεύμα να φέρει κοντά Ελληνες και ξένους, με το γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου να είναι ο καταλύτης της γνωριμίας. Θέλαμε να πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο της φιλανθρωπίας, οι μετανάστες να μην είναι «λήπτες» βοήθειας, αλλά να κερδίζουν οι ίδιες/οι τα δικά τους χρήματα, εφαρμόζοντας τις πολυσχιδείς δεξιότητες που έχουν».
Οι πρώτες δράσεις είχαν τη μορφή pop up events, βραδιές κουζίνας που μαθαίνονταν στόμα με στόμα με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καταλήψεις, κοινωνικοί χώροι, διαμερίσματα, ακόμα και μια ευαγγελική εκκλησία στα Εξάρχεια, φιλοξένησαν κατά καιρούς τις δράσεις της «μεταφερόμενης κουζίνας».
Η Σενάι από την Ερυθραία ήταν μία από τις πρώτες σεφ των pop up events, που μετά τις επιτυχίες των πρώτων μεγάλων διοργανώσεων, μαγειρεύοντας για 100-200 άτομα, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τροφοδοσία.
Το Options Food Lab έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του αναλαμβάνοντας γευστικές εκδηλώσεις και κέτερινγκ για οργανισμούς.
Τα έσοδα μοιράζονται στους μάγειρες και τις μαγείρισσες, πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ διανέμονται μερίδες φαγητού σε καταλήψεις φιλοξενίας προσφύγων.
Η ομάδα αναζητά μόνιμο χώρο για να εγκαταστήσει τον επαγγελματικό εξοπλισμό που έχει ήδη αποκτήσει από δωρεές, με σκοπό να λειτουργήσει ως εργαστήριο μαγειρικής, «θερμοκοιτίδα» για να ξεδιπλώσουν τα γαστριμαργικά τους ταλέντα πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.
Επόμενο βήμα η θέσπιση συνεταιρισμού ώστε η νομαδική κουζίνα να αποκτήσει θεσμική υπόσταση, που να συνδέεται με τον κοινωνικό χαρακτήρα των δράσεών της.
Για την επόμενη δράση του Options Food Lab και περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα τους: http://options.limited.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου