Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα Ομπάμα σε ΕΕ-Γερμανία από το Μέγαρο Μαξίμου: Μόνο η λιτότητα δεν αρκεί-Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για να προωθηθεί η ανάπτυξη

 
Σαφέστατο μήνυμα ότι η λιτότητα πρέπει να τερματισθεί  έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Απαντώντας σε προσφώνηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση στη κρίση και επανέλαβε την θέση του ότι χρειάζεται ταυτόχρονα ελάφρυνση χρέους για προωθηθεί η ανάπτυξη.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίες οι όχι εύκολες μεταρρυθμίσεις για να κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.
Τσίπρας: Περιμένουμε θετική ανταπόκριση στο θέμα του χρέους
Στην προσφώνησή του ο Ελληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός θα υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθτρωπίνων δικαιωμάτων παρά την κρίση των τελευταίων 5 ετών και τόνισε ότι περιμένει από την διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί θετικά στις θυσίες του ελληνικού λαού, όσον αφοράμ την ρύθμιση του χρέους.
«Ειναι μεγάλη χαρά να έχει επιλέξει ως ένα από τους τελευταίους σταθμούς του ταξιδιού και αυτό μπορεί αν δώσει μεγάλα μηνύματα στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα¨, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση των αξιών αλλά μάχεται και τώρα για την υπεράσπιση τους, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά τις δυσκολίες τα τελευταία 5 χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα και ελπίζουμε να έχουν θετική ανταπόκριση οι θυσίες του λαού, ιδίως όσον  αφορά την υπόθεση των διαπραγματεύσεων του χρέους από την διεθνή κοινότητα αλλά και το Κυπριακό όπου επιδιώκουμε μιά δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ομπάμα: Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την ανάπτυξη
Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες διεθνώς Η ανάπτυξη που είδαμε να αποτελέσει, παράλληλα εμείς από πλευράς μας εμμένουμε ότι μόνο με λιτότητα δεν γίνεται τίποτα αλλά πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Οσον αφορά την προσφυγική κρίση, να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την συμπόνοια στο προσφυγικό και την συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση για εξεύρεση μιας λύσης και μείωση των μεταναστών προς την Ελλάδα και των συγκρούσεων που δημιουργούν αυτές τις ροές.
Οσον αφορά το Κυπριακό πιστεύουμε ότι Ελλάδα μαζί με Τουρκία, θα εργασθούν για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Πηγή : www.presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου