Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές «αλλαγής» στην Ισπανία

podemos-ekloges-ispania-570
Ουδείς μπορεί να προβλέψει, έστω και λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής, πώς θα κατανεμηθούν οι 350 έδρες του ισπανικού Κογκρέσου.
Μια σημαντική διαφορά με την ελληνική πραγματικότητα είναι ότι ενώ στην Ελλάδα από την κρίση ευνοήθηκε πολιτικά μόνο ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο μάλιστα κατάφερε να κατακτήσει την εξουσία, στην Ισπανία ευνοήθηκε ένα κόμμα της Αριστεράς, το Podemos αλλά και ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, το Ciudadanos.
Η οικονομική κρίση ευνόησε τους προαναφερθέντες πολιτικούς σχηματισμούς, που πριν είχαν ελάχιστη δύναμη και τα μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής. Το αριστερό κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας (το λεγόμενο «ισπανικό ΣΥΡΙΖΑ») και το κεντροδεξιό Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα (το οποίο είχε τη στήριξη μερίδας των ΜΜΕ), «ροκάνισαν» την δύναμη των δυο παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, του συντηρητικού PP και του σοσιαλιστικού PSOE, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο για την Ισπανία.
Συνεπώς είναι δυο οι καινούργιοι παίκτες στην πολιτική σκακιέρα. Οι Ισπανοί πολίτες έχουν ήδη τιμωρήσει στις κάλπες τρεις φορές (δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές και εκλογές στην Καταλονία) τα παραδοσιακά κόμματα και για τον λόγο αυτό κανένας δεν αμφισβητούσε ότι θα συνέβαινε το ίδιο και στις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ωστόσο ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης μοιάζει για το PP άπιαστο όνειρο, αφού δεν δείχνει να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην δεύτερη θέση αναμένεται να τερματίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Π. Σάντσεθ.
Το βασικό στοιχείο του νέου πολιτικού τοπίου που αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την κάλπη της Κυριακής δεν είναι άλλο από την ανάδειξη δύο νέων σχετικά πολιτικών σχηματισμών του Podemos («Μπορούμε») στα Αριστερά και των Ciudadanos («Πολίτες») στην κεντροδεξιά, που αναμένεται να δώσουν μάχη για την τρίτη θέση η οποία και αποτελεί το «κλειδί» για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Την Παρασκευή τρεις από τους αρχηγούς των κομμάτων, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπέρτ Ριβέρα απευθύνθηκαν στους οπαδούς τους σε εκδηλώσεις στη Μαδρίτη, ενώ ο επικεφαλής των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας έδωσε το «παρών» σε μεγάλη συγκέντρωση μαζί με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και τον συνεργάτη του Ινίγο Ερεχόν σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βαλένθια.
Το μικρότερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) του Αλβέρτο Γκαρθόν διοργάνωσε τη συγκέντρωσή του στη Χετάφε, έξω από την πρωτεύουσα.
Στόχος έως και την τελευταία στιγμή των υποψηφίων είναι πρώτιστα οι αναποφάσιστοι, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ (έως το 42% φθάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος προς τα ισπανικά κόμματα).

Πηγή :www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου