Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο

του Νίκου Χρυσόγελου
 
Ιστορική απόφαση. Η επίτευξη του στόχου για συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στους +2˚C ή στους +1,5˚C σημαίνει την αρχή του τέλους εποχής για τα ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, λιγνίτη, κάρβουνο, φυσικό αέριο. Μέχρι το 2050, το αργότερο, πρέπει να έχουμε στραφεί - σε επίπεδο πλανήτη - σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που τέθηκαν. Αυτά που λέγαμε ως πράσινοι, αποδεικνύονται πλέον ως η μόνη λύση....
Μετά την αποτυχία της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, έμοιαζε μάλλον απίθανο να επιτευχθεί μια δεσμευτική, και φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για την προστασία του κλίματος. Όμως πολλά άλλαξαν τα τελευταία 1-2 χρόνια: Μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κύμα εκθέσεων από διάφορους φορείς (IPCC, ΠΟΥ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕΑ, διεθνείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, επιστημονικά ιδρύματα κα) που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την αλλαγή του κλίματος που ήδη συντελείται και τις επιπτώσεις της. Αλλαγές στην τεχνολογία και την επιστήμη. Απόσυρση δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδύσεις, μετοχές, εταιρίες και δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Τράπεζες που πλέον θεωρούν υψηλού ρίσκου τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και δεν δίνουν δάνεια σε παρόμοια επενδυτικά σχέδια. Πλέον η χρήση ορυκτών καυσίμων αποδεικνύεται όχι μόνο αντιοικολογική αλλά και αντιοικονομική.
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο αλλά η υλοποίησή της απαιτεί τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.Οι στόχοι είναι ισχυροί, οι δεσμεύσεις όμως για την επίτευξή τους δεν είναι το ίδιο ισχυρές. Η εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί στρατηγικές και δεσμεύσεις όχι μόνο από κυβερνήσεις αλλά και από τους Δήμους, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Ολόκληρη η συμφωνία: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09.pdf

Πηγή : https://www.facebook.com/nikos.chrysogelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου