Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αγ. Δημητρίου

 
Με αφορμή τη 18η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αγίου Δημητρίου καταδικάζει την Ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης των ροών προσφύγων αλλά και οικονομικών μεταναστών.
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε όλοι μας τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν και θεωρούμε ότι κάθε υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να πάρει θέση στο ζήτημα των προσφύγων.
Πρέπει να αποφασίσουμε με ποια πλευρά είμαστε, με την Ευρώπη-φρούριο που επιδεικνύει ρατσισμό χτίζοντας φράχτες και κλείνοντας τα σύνορα ή με την Ευρώπη που απλώνει το χέρι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες όπως βλέπουμε στη Λέσβο. Απ’ τη μια η Ευρώπη των συρματοπλεγμάτων, της καταστολής της FRONTEX, της Συνθήκης του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην «πίσω αυλή» της, δηλαδή στα σύνορά της και σε χώρες όπως η Ελλάδα και από την άλλη ο κόσμος της αλληλεγγύης απέναντι στο ανθρώπινο δράμα και στα καθημερινά θύματα στο Αιγαίο, ο κόσμος που κόντρα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης της ελπίδας στηρίζει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες.
Είναι σίγουρο όμως ότι το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις αδυναμίες του κράτους.
Καταρχάς πρέπει οι πρόσφυγες που γλίτωσαν από τις βόμβες και τον πόλεμο στη χώρα τους και αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο να σταματήσουν να πνίγονται με τις βάρκες των δουλεμπόρων στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα εξάλλου που τους παρέχει και η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Τα θύματα των φριχτών πολέμων που κατάφεραν να διαφύγουν αλλά και εκείνα τα θύματα των ακήρυκτων οικονομικών πολέμων και της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με φόβο και ως απειλή από την Ευρώπη. Ειδικά η χώρα μας, που έχει στείλει στρατιές προσφύγων ως τις άκρες του κόσμου αλλά και πρόσφυγες από άλλα κράτη πρόσφεραν πολλά σ’ αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να μην στέκεται με ανθρωπιά και αλληλεγγύη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, διασφαλίζοντας κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.
Με γνώμονα τα παραπάνω θεωρούμε ότι:
  • Πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση για την ασφαλή και νόμιμη μετακίνηση των προσφύγων όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες χωρίς βία, καταστολή.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί η πολιτική των κλειστών συνόρων των χωρών της ΕΕ που υψώνουν φράχτες και απλώνουν συρματοπλέγματα.
Άμεσα πρέπει:
  • Να δημιουργηθούν χώροι δημόσιοι ή ιδιωτικοί με κρατική χρηματοδότηση ελεύθερης φιλοξενίας -όχι γκέτο- προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη.
  • Να διατεθούν επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό.
  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες-δημοτικές κοινωνικές δομές πρόνοιας αλληλεγγύης και σίτισης για να λειτουργήσουν υποστηρικτικά.
  • Να καταδικάσουμε τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και παρεμβάσεις, που έχουν δημιουργήσει αυτούς τους πολέμους και έχουν γιγαντώσει τον ISIS. Να καταδικάσουμε τις πολιτικές που εξαθλιώνουν και φτωχοποιούν τους λαούς.
Ο Δήμος μας, πάντοτε, με όσες δυνατότητες διαθέτει, αναπτύσσει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας παράλληλα τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας ανεξάρτητα αν είναι δημότες, πρόσφυγες ή μετανάστες . Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Πηγή : www.dad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου