Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων

του Βασίλη Γεώργα

Προσπάθειες για την αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
Τιτάνιο έργο από την κυβέρνηση σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και ενεργό συμμετοχή των τραπεζών στο μέτωπο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων προϋποθέτει το φιλόδοξο πρόγραμμα που επιδιώκει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναβίωση και επαναλειτουργία δεκάδων κλειστών εργοστασίων σε όλη τη χώρα.
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται να έχουν πάρει «ζεστά» το θέμα της αναβίωσης «μάχιμων» βιομηχανικών μονάδων που θα αποτελέσει μοντέλο και για επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στο «λουκέτο», με την αρμόδια υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη να συνεχίζει στα βήματα που ξεκίνησε ο πρώην γενικός γραμματέας Γ. Τόλιος, ο οποίος πρωτοασχολήθηκε με τις δυνατότητες επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας ξυλείας Shelman.
Αναγνωρίζουν, ωστόσο, πως η προετοιμασία βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος μέχρι να ετοιμαστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων είτε μέσω της απευθείας πώλησής τους σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είτε σε κάποιες περιπτώσεις με την ανάληψη της λειτουργίας τους από συνεταιριστικά σχήματα εργαζομένων, κατά το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ, που μετά την πτώχευση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ λειτουργεί υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης, αλλά χωρίς να υπάρχει κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.
Ενα από τα κυριότερα προσκόμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι περιορισμοί που θέτει το πτωχευτικό δίκαιο, τόσο ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα διαρκούν χρόνια, όσο και ως προς τη δυνατότητα του Δημοσίου (ΙΚΑ, εφορίες) ή άλλων πιστωτών (π.χ. εργαζόμενοι) να μετοχοποιούν τις αξιώσεις τους και στη συνέχεια να παραχωρούν τη χρήση των εργοστασίων σε ιδιώτες ή σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.
Οι τμηματικές εκποιήσεις–πλειστηριασμοί οικοπέδων, μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλων πολύτιμων για τη λειτουργία των μονάδων περιουσιακών στοιχείων– είναι επίσης αντικείμενο προβληματισμού.
Ηδη για το θέμα του πτωχευτικού κώδικα και των τροποποιήσεων που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το σχέδιο της κυβέρνησης γίνεται επεξεργασία από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις.
Σκέψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς και για τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων για την επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων, καθώς και για τη δημιουργία μιας τέτοιας ειδικής κατηγορίας στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, αν και το τελευταίο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με θέρμη από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, τα πρώτα σημαντικά βήματα για την προετοιμασία του σχεδίου έχουν γίνει με τη δημιουργία μιας αναλυτικής λίστας 166 βιομηχανιών σε όλη την Ελλάδα που έχουν κλείσει λόγω χρεών ή η πτώχευσή τους παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις του σχεδίου είναι οι εταιρείες να έχουν αποξενωθεί από τον επιχειρηματία-βασικό μέτοχό τους, ώστε να μη θεωρηθεί ότι το Δημόσιο κάνει πλάτες σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Πρόκειται ως επί το πλείστον για βιομηχανικές μονάδες τροφίμων (οι κλειστές βιομηχανίες τροφίμων ξεπερνούν τις 1.200 σε όλη την Ελλάδα), κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες μεταλλευμάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επεξεργασίας ξύλου και συγκεκριμένα για 28 εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, άλλες 26 στην Κομοτηνή, 14 στον Βόλο, 13 στα Ιωάννινα, 12 στο Ηράκλειο, από 10 στη Λάρισα, στη Λαμία και την Πρέβεζα, 9 στην Πάτρα, 7 στις Σέρρες, 5 στην Ξάνθη, από 4 στην Τρίπολη και την Καβάλα, 3 στη Φλώρινα, 2 στην Αλεξανδρούπολη, άλλες 2 στην Καρδίτσα και από 1 στην Εδεσσα και τον Μελιγαλά.
Κατά την επιλογή που έγινε με τη συνδρομή των Περιφερειών και των τραπεζών, δόθηκε έμφαση σε επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σε Βιομηχανικές Περιοχές και Βιομηχανικά Πάρκα, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα με τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και τις χρήσεις γης και να μπορούν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι διαδικασίες ανανέωσης της άδειας λειτουργίας τους.
Ο οργανισμός Enterprise Greece θα είναι εκείνος που σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό θα αναλάβει αφενός την ταχεία αδειοδότησή τους με διαδικασίες fast track, αλλά και την προετοιμασία αναλυτικών επενδυτικών σχεδίων-προτάσεων προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές.
Δεδομένων των περιορισμών του πτωχευτικού κώδικα για τις οφειλές προς το Δημόσιο, το σχέδιο στηρίζεται σε πρώτη φάση στις τράπεζες και το μοντέλο που τους επιτρέπει πλέον την «ενεργητική» διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Η μετοχοποίηση χρεών, η επαναχρηματοδότησή τους και η αναζήτηση ενδιαφερόμενων επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα είχαν συμφέρον να αποκτήσουν συμμετοχή ή να αναλάβουν τη λειτουργία επιχειρήσεων εφόσον διασφαλιζόταν η βιωσιμότητά τους συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια των τραπεζών, καθώς οι τελευταίες έχουν κάθε συμφέρον να κρατήσουν ζωντανή την παραγωγική λειτουργία από το να τεμαχίσουν και να πουλήσουν κομμάτι-κομμάτι τα κουφάρια πολλών υπερχρεωμένων εταιρειών.
Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου