Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Παραπομπή για τα «σπάταλα» κτίρια

της Χαράς Τζαναβάρα
 Ακίνητα, κατοικίες
 Στο «σκαμνί» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οδηγείται και πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά γιατί φέρεται να μην έχει πάρει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Οι Βρυξέλλες εισηγούνται την επιβολή ημερήσιου προστίμου 29.145,6 ευρώ, που θα μετράει από την ημέρα της πρωτόδικης καταδίκης και ώς τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο.
Με βάση την τελευταία κοινοτική οδηγία, η χώρα μας όφειλε να έχει θεσμοθετήσει ώς την 1η Ιουνίου 2014 επιχειρησιακό πρόγραμμα και κίνητρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα κατά 20% ώς το 2020.
Εως τώρα δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις Βρυξέλλες για τις ενέργειές της, σε έναν τομέα που είναι ιδιαίτερα «σπάταλος» και παρά την οικονομική κρίση εξακολουθεί να απορροφά το 40% του συνόλου των ενεργειακών πόρων.
Η κοινοτική οδηγία αφορά κυρίως τα δημόσια κτίρια (γραφεία υπουργείων, οργανισμών, σχολεία κ.λπ.), που πρέπει να υλοποιήσουν πρόγραμμα παρεμβάσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ για τις ιδιωτικές οικοδομές προτείνεται η θέσπιση φορολογικών κινήτρων.
Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου