Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Όταν ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας γίνεται εργαλείο προπαγάνδας…

Του Βασίλη Πάικου
Βασίλης Πάικος 
Σταύρος Ψυχάρης απεκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας …
-Η εισαγγελέας Τσατάνη απεκάλυψε ότι ο υπουργός Παπαγγελόπουλος

Πρόκειται για «ειδήσεις», όπως ακριβώς μεταδόθηκαν από τα ιδιωτικά κανάλια και από πολλά ραδιόφωνα. Με πηγή το Βήμα της Κυριακής.
Ε λοιπόν όχι, ούτε ο εκδότης, ούτε η εισαγγελέας «απεκάλυψαν». Υποστήριξαν, ισχυρίστηκαν αν προτιμάτε. Βλέπετε στην ελληνική γλώσσα η χρήση του ρήματος «αποκαλύπτω» αναφέρεται, πάντοτε, σε πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη. Η χρήση του ρήματος «αποκαλύπτω» εμπεριέχει, πάντοτε, βεβαιότητα. Και βεβαιότητα επ’ αυτών δεν διαθέτει κανένας αναμεταδότης της πληροφορίας. Ούτε τα κανάλια, φυσικά…
Κι ακόμη…
-Ο υπουργός Μουζάλας παραδέχτηκε ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και ότι, μπορεί να εγκλωβιστούν στη Χώρα μας 100.000, ίσως και 150.000 πρόσφυγες.
-Ο υπουργός Κατρούγκαλος ομολόγησε  πως υπάρχουν ακόμη διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και στους «θεσμούς».
Ε λοιπόν όχι, ούτε ο Μουζάλας παραδέχτηκε, ούτε ο Κατρούγκαλος ομολόγησε (σιγά μην το έστησαν κάτω από λάμπα 1.000 watt για να ομολογήσει). Η χρήση των ρημάτων «παραδέχομαι» και «ομολογώ» παραπέμπουν σε ίδια ευθύνη. Και στην παραδοχή της. Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει εν προκειμένω. Ο Μουζάλας δεν παραδέχτηκε, απλώς εκτίμησε ή προέβλεψε. Και ο Κατρούγκαλος δεν ομολόγησε, απλώς διαπίστωσε…

Και παρακάτω…
-Ο υπουργός Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι, η απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι ικανοποιητική.
-Ο υπουργός Τσακαλώτος ισχυρίστηκε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα υπάρξουν ισχυρά δείγματα οικονομικής ανάκαμψης.
Ε λοιπόν, ούτε ο Σταθάκης, ούτε ο Τσακαλώτος ισχυρίστηκαν. Η χρήση του ρήματος «ισχυρίζομαι», εμπεριέχει αμφιβολία, αμφισβήτηση των λεγομένων. Ότι, καλά εντάξει, αυτοί λένε αλλά ποιός τους πιστεύει. Ο Σταθάκης δεν ισχυρίστηκε, απλώς διαβεβαίωσε. Και ο Τσακαλώτος δεν ισχυρίστηκε, απλώς προέβλεψε. Αν κάποιος αμφισβητεί τα λεγόμενα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους σωστούς ρηματικούς τύπους, και στη συνέχεια έχει κάθε δικαίωμα να επιχειρήσει να αποδείξει τα αντίθετα…
Έτσι ακριβώς. Απεκάλυψε, παραδέχτηκε, ομολόγησε, ισχυρίστηκε. Αντί του υποστήριξε, προέβλεψε, διαπίστωσε, δήλωσε, διαβεβαίωσε. Κατά τις ρητές εννοιολογικές προβλέψεις της γλώσσας μας.

Ψιλά γράμματα; Όχι ακριβώς. Πρόκειται, καταφανέστατα, για σκόπιμες και μεθοδευμένες στρεβλώσεις της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να ασκηθεί η προπαγάνδα η, κατά περίπτωση, συμφέρουσα. Κατά παράβαση κάθε έννοιας πολιτική ηθικής, κάθε έννοιας δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αλλά μήπως δεν υπάρχει σκοπιμότητα; Ακούω να ρωτά ο καλόπιστος φίλος. Μήπως όλ’ αυτά έχουν, απλώς, να κάνουν με άγνοια, με αγραμματοσύνη, με τα κακά ελληνικά, ακόμη και με τις «ευκολίες» κάποιων από κείνους που συντάσσουν, και που εκφωνούν τα σχετικά; Θα μπορούσε πράγματι να εξετάσει κάποιος κι αυτή την εκδοχή, πολύ περισσότερο που σε πολλά κανάλια και σε πολλά ραδιόφωνα περισσεύουν οι –κατά Καβάφη– «ανελλήνιστοι» συντάκτες, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας τους.
Θα μπορούσε πράγματι να το δεχτεί, αν οι ίδιες λεκτικές και εννοιολογικές στρεβλώσεις δεν «επισυνέβαιναν» σταθερά και επίμονα σε βάρος της μιας πλευράς. Αν, κάπου- κάπου, εντοπίζονταν και προς την «αντίθετη κατεύθυνση». Ποιά αντίθετη κατεύθυνση; Ε εντάξει, καταλαβαινόμαστε…

Πηγή : www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου