Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Κοινά σημεία μέσα από πολλά «Ρίχτερ»

του Θάνου Μπλούνα
 
Εντονη αμφισβήτηση για την ΕΠΟ, τη διαιτησία και τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας εκφράστηκε στην άτυπη συνάντηση των ιδιοκτητών των ΠΑΕ που μετέχουν στον συνεταιρισμό. Από τη συνάντηση, που σε κάποια σημεία θύμιζε group therapy, δεν έλειψαν οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι απόπειρες χειροδικίας. Πάντως, το σχέδιο για να καθίσουν οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ στο ίδιο τραπέζι δεν τελεσφόρησε, αφού από τη συνάντηση, όπως αναμενόταν, απουσίασε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού για επαγγελματικούς λόγους. Αντιθέτως, έδωσαν το «παρών» ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δ. Μελισσανίδης και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Οι συμμετέχοντες φέρεται επί της αρχής να συμφώνησαν, έστω και με διαφοροποιήσεις, σε τέσσερα σημεία:
Α) Να συγκροτηθεί επιτροπή που θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΕΠΟ και θα ζητήσει να έχει η Σούπερ Λίγκα λόγο σε θέματα διαιτησίας, όπως η συγκρότηση των πινάκων διαιτητών και παρατηρητών, αλλά και στη σύνθεση της ΚΕΔ.
Β) Η ίδια επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, Ατρόμητου και στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, να συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Στ. Κοντονή και να ζητήσει την επανέναρξη του Κυπέλλου, λόγω της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι ομάδες. Κατά της επανέναρξης του Κυπέλλου ήταν ο Ιβάν Σαββίδης, που τάχθηκε και υπέρ της διακοπής του πρωταθλήματος, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό διέρρευσε ότι δεν αποδέχονται να συμμετάσχουν σε επιτροπή εφόσον σε αυτή συμμετέχει ο Μποροβήλος, την παραίτηση του οποίου, λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για «χειραγώγηση αγώνων», ζήτησαν χθες ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής και ο Παναιτωλικός.
Γ) Ο επόμενος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας να είναι τεχνοκράτης και να μην προέρχεται από ΠΑΕ. Τη θέση αυτή έχει εκφράσει σε παλαιότερο Δ.Σ. και ο Ολυμπιακός.
Δ) Το 40% των εσόδων του πρωταθλητή, εφόσον συμμετέχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, να μοιράζεται στις αδύναμες ομάδες της κατηγορίας στο όνομα της τόνωσης του ανταγωνισμού.
Ο Δ. Μελισσανίδης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Δεν ξέρετε ότι υπάρχει διεφθαρμένη ΕΠΟ και διεφθαρμένη διαιτησία; Τώρα έρχεται μια ισορροπία. Θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία. Ποιος είναι ο Σωμαρακάκης που η ΕΠΟ έχει βάλει να ορίζει τους διαιτητές; Πού έχει σφυρίξει; Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ολοι ξέρουμε τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάθε εβδομάδα, και οι μικροί και οι μεγάλοι. Και οι μικροί μην λέτε ότι δεν ξέρετε. Μην κρυβόσαστε και μην φοβάστε κανέναν. Πρέπει επίσης να αλλάξει εδώ και τώρα η διοίκηση της ΕΠΟ και να τελειώσει και ο θεσμός του Κυπέλλου. Ενα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να λύσουμε είναι ότι παίζουν όλοι στοιχήματα».
Ενταση υπήρξε μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και των εκπροσώπων του Ολυμπιακού. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ τούς ζήτησε να μην του απευθύνουν τον λόγο και στη συνέχεια να περάσουν εκτός αίθουσας, ενώ σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Ηρακλή Στ. Παπαθανασάκης κινήθηκε κατά του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Σ. Θεοδωρίδη, όταν ο τελευταίος απείλησε με αποχώρηση.
Ο Ιβάν Σαββίδης μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι οι διαιτητές. Ο Παππάς ήθελε να γίνει πρωταγωνιστής. Γιατί δεν διέκοψε το παιχνίδι στο ποτήρι που δέχθηκε ο Σίλβα; Οφειλε να το κάνει βάσει το κανονισμού και, αν το έκανε, εγώ δεν θα έλεγα τίποτα. Ομως ο Παππάς δεν ήθελε για τους δικούς του λόγους να το διακόψει. Ηθελε να γίνει πρωταγωνιστής ο ίδιος και να κάνει τα δικά του. Δεν μπορεί ο κ. Μποροβήλος να διαχειρίζεται το ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί να διαχειρίζεται τα λεφτά μου ένας υπόδικος. Εχω βάλει φέτος 44 εκατ. ευρώ και μέσα στην πενταετία έχω βάλει 70 εκατ. Δεν μπορεί αυτά τα λεφτά να τα διαχειρίζεται ένας υπόδικος».
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Παναθηναϊκός τοποθετήθηκε θετικά αναφορικά με τη σύσταση επιτροπής που θα προτείνει αλλαγές στη διαιτησία, με τη πρόταση να αυξηθούν τα έσοδα των μικρών ομάδων, ενώ έθεσε και το θέμα αποβολής από τον χώρο του ποδοσφαίρου όσων κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη.

Πηγή : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου