Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Ο Ζάεφ πέρασε το πρώτο «τεστ» για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ, που του εξασφάλισε την πλειοψηφία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Το αναγκαίο όριο των 80 βουλευτών εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί ένα πολιτικό «θρίλερ» με έντονο παρασκήνιο.
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ του Ζάεφ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έτσι, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατάφερε να περάσει τον πρώτο από τους τρεις συνολικά σκοπέλους στη μακρά διαδικασία της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Απομένουν άλλες δύο φάσεις. Στην επόμενη θα κατατεθούν οι συνταγματικές τροπολογίες , όπου εκεί χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση και στην τρίτη φάση το κοινοβούλιο θα ψηφίσει «ναι» ή «όχι», όπου απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 2/3.
«Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία. «Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ κι ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄αυτήν την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ναι» είπε ο Ζάεφ.
Η ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από πολύωρες καθυστερήσεις και εν μέσω ανταλλαγής πολιτικών «πυρών» μεταξύ της κυβέρνησης Ζάεφ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO.

Πηγή :  https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου