Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Μπάσκετ: Δύσκολα θα σπάσει και φέτος η κυριαρχία των «αιωνίων» στην Α1

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
Η δύναμη της συνήθειας και της λογικής πρόβλεψης υπαγορεύει ότι ο διπολισμός του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στη διεκδίκηση του τίτλου στο νέο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας μπάσκετ, που αρχίζει σήμερα, δεν πρόκειται να αλλάξει, αν και το στοιχείο που αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση είναι ο ανταγωνισμός για όλες τις άλλες θέσεις της βαθμολογίας.
Οι «αιώνιοι» διατηρούν ισχυρή δυναμική, διαθέτουν εμπειρία πρωταθλητισμού και σε σειρά αγώνων, ειδικά στα πλέι οφ, θα είναι και πάλι ανέφικτο να «εκτροχιαστούν» από την πορεία τους μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος. Αμφισβητήσεις και «ενστάσεις» της ποιοτικής ανωτερότητάς τους είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν σε αντίπαλες έδρες και από ομάδες που διαθέτουν δυνατά ρόστερ, αλλά η ρεαλιστική εκτίμηση είναι ίδια.
Δεκαεπτά χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου από την ΑΕΚ (2002), ο διπολισμός πρωταθλητισμού δεν «σπάει», μέχρι αποδείξεως του εναντίου, και με την Ενωση να είναι και πάλι η πιο αξιόπιστη απειλή, αν και πέρυσι έμεινε εκτός της πρώτης τετράδας του πρωταθλήματος, μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου.
Στη δεύτερη χρονιά της χρησιμοποίησης έξι ξένων παικτών, η δύναμη πυρός της πλειονότητας των ομάδων συγκροτείται από τους Αμερικανούς. Σε βάθος 72 αλλοδαπών που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και πέραν της εθνικής αλλοίωσής του, θα αποτελέσει επιτυχή αποτίμηση, αν το 1/3 εξ αυτών αποδείξει ότι έχει αξία μεγαλύτερη των Ελλήνων συμπαικτών του. Οι Αμερικανοί παίκτες μπορούν να προσφέρουν θέαμα και να εισπράξουν το χειροκρότημα της εξέδρας, αλλά η σύνθεση της πεντάδας από έναν Ελληνα παίκτη και τέσσερις Αμερικανούς ουδέποτε θα προκαλέσει ενθουσιασμό στους Ελληνες φιλάθλους. Γι’ αυτόν τον λόγο, όποια ομάδα διαθέτει δυνατό ελληνικό κορμό έχει καλύτερες προϋποθέσεις από άλλη ισοδύναμη ομάδα που έχει τον ίδιο στόχο στο πρωτάθλημα.
Στο νέο πρωτάθλημα, ο Προμηθέας έχει τις περγαμηνές για να διεκδικήσει ακόμα και την 3η θέση, αν και θα πρέπει να αφήσει εκτός της πρώτης τετράδας τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ που είναι φαβορί για το ελληνικό φάιναλ φορ, ενώ το Λαύριο έχει αποκτήσει την εμπειρία για να βρεθεί εντός της εξάδας.
Η επιστροφή του Περιστερίου ύστερα από 5 χρόνια, η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του Πανιωνίου, η διαχρονική παρουσία του ασταθούς Αρη, η συμμετοχή των νεοφώτιστων Χολαργού και Hφαίστου Λήμνου και η «ραχοκοκαλιά» του πρωταθλήματος από τον Κολοσσό και το Ρέθυμνο καθιστούν δύσκολο τον χαρακτηρισμό κάποιας ομάδας ως αδύναμου κρίκου για τον υποβιβασμό.

Το πρόγραμμα: Σάββατο: ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο (15.45), Κολοσσός-Προμηθέας (15.45), Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ηφαιστος (17.00), Περιστέρι-ΑΕΚ (18.00). Κυριακή: Ολυμπιακός-Χολαργός (17.00), Λαύριο-Αρης (18.00), Πανιώνιος-Κύμη (18.00).

Πηγή : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου