Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η Βραζιλία ετοιμάζεται για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της

Σκάνδαλα, διαφθορά και μία επίθεση με μαχαίρι, συνθέτουν ένα πολωμένο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες διχασμένοι και απογοητευμένοι. Τα φαβορί, οι θέσεις τους και οι δημοσκοπήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για βραζιλια

Οι αυριανές εκλογές στη Βραζιλία είναι οι πιο πολωμένες από την εποχή που επέστρεψε στη δημοκρατία, τρεις δεκαετίες πριν. Ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας είναι στη φυλακή, ενώ αυτός που προηγείται, αναρρώνει, καθώς πρόσφατα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι.
Οι ψηφοφόροι στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχουν γίνει μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου σκανδάλου διαφθοράς στον δρόμο προς τις κάλπες της Κυριακής, με έναν αριθμό-ρεκόρ πολιτικών να εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις. Το σκάνδαλο έχει αυξήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο εκλογικό σώμα, το οποίο καλείται να συμμετέχει σε μία ψηφοφορία που θεωρείται ως η πιο σημαντική στην ιστορία της πατρίδας του.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 13 προεδρικών υποψηφίων, πέντε από τους οποίους θεωρείται ότι θα πάρουν αρκετές ψήφους στον πρώτο γύρο.
Αλλά εάν -όπως περιμένουν οι περισσότεροι εξωτερικοί παρατηρητές- δεν κερδίσει κανείς πλειοψηφία, οι δύο επικρατέστεροι θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον σε επαναληπτική διαδικασία, στις 28 Οκτωβρίου.
Δεν είναι υποψήφιος ο πρώην Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο για σκάνδαλο διαφθοράς. Όπως μεταδίδει το CNBC, υπό την απουσία του αριστερού πολιτικού, ο πρώην αξιωματούχος του στρατού και ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου ηγείται της κούρσας.
Τον ακολουθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο αριστερός υποψήφιος Φερνάντο Χαντάντ, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον Λούλα, ως υποψήφιος του Κόμματος των Εργατών (PT).
Ακολουθεί ένα τρίο υποψηφίων: Ciro Gomes, Geraldo Alckmin και Marina Silva. Και οι τρεις βουλευτές εμφανίζονται ως κεντρώοι με φιλοδοξία να ενώσουν τη χώρα, αν και κανείς δεν αναμένεται να φτάσει τα φαβορί.

Ποιος θα κερδίσει

Ο Μπολσονάρου διατηρεί σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τον Χαντάντ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 32% των ψηφοφόρων ετοιμάζεται να υποστηρίξει τον Μπολσονάρου, ενώ ο Χαντάντ κερδίζει περίπου 23%. Οι δύο υποψήφιοι θεωρείται βέβαιο ότι θα αναμετρηθούν στον επόμενο γύρο.
Ο Μπολσονάρου που παρομοιάζεται από πολλούς με τον Ντόναλντ Τραμπ και θεωρείται μισογύνης και ρατσιστής έχει προκαλέσει οργή με τα σχόλια του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Γιατί έχουν σημασία αυτές οι εκλογές

H χώρα έχει δεχθεί πλήγμα από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, με σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους να δηλώνουν ότι δεν θα υποστηρίξουν το φαβορί και άνω του 40% να λέει ότι δεν θα στηρίξει τον δεύτερο πιο δημοφιλή υποψήφιο. Γίνονται επίσης σε μία εποχή που το ποσοστό ανεργίας της Βραζιλίας είναι διψήφιο και η ευάλωτη οικονομία της σταδιακά ανεβάζει ταχύτητα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι επιθυμούν να εκλέξουν έναν έμπειρο και ικανό Πρόεδρο για να βελτιώσει τα πράγματα.
Ο Μπολσονάρου, που θεωρείται ο υποψήφιος που είναι πιο φιλικός στις αγορές, παρά την παραδοχή του για άγνοια ενός εύρους οικονομικών θεμάτων, έχει επιτύχει υποστηρίζοντας ότι είναι «καθαρός» και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον πολιτικό «βάλτο».
Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος του, ο Χαντάντ, υπόσχεται επιστροφή στις μέρες όταν, υπό την ηγεσία του Λούλα, η Βραζιλία είχε οκτώ χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, από το 2003 έως το 2011.

Τι γίνεται μετά τις εκλογές;

Ανεξαρτήτως ποιος θα κερδίσει, ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να ενώσει ένα διχασμένο έθνος.
«Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος ενδέχεται να εμφανιστεί μετά τις εκλογές, εάν οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι εκλέξουν κάποιο outsider από την δεξιά ή την αριστερά που αρνείται να προβεί στη δημοσιονομική προσαρμογή που χρειάζεται η χώρα», σημειώνει ο Carlos Caicedo, ανώτερος αναλυτής της ΙHS Markit για τη Λατινική Αμερική.
«Υπό ένα τέτοιο σενάριο, οι αγορές πιθανότατα θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη Βραζιλία, υπονομεύοντας τις πιστωτικές προοπτικές της χώρας και επιδεινώνοντας την υποτίμηση του νομίσματος», προσθέτει.

Πηγή :www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου