Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Συνέχεια της εποπτείας θέλουν FIFA - UEFA

Πρόθεση για συνέχιση του καθεστώτος εποπτείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο από πλευράς FIFA και UEFA, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn.gr, μετά το τέλος των συναντήσεων της τετραμελούς αντιπροσωπείας των διεθνών συνομοσπονδιών με θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου και εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ.
Η πρόταση του κλιμακίου των FIFA – UEFA, είναι η σύσταση επιτροπής με πρόεδρο και τέσσερα μέλη, τα οποία θα έχουν ρόλο «monitoring», δηλαδή παρακολούθησης κατά κάποιο τρόπο της λειτουργίας της νέας αιρετής διοίκησης στην ΕΠΟ και δικαίωμα παρέμβασης. Ταυτόχρονα θα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της ΕΠΟ με τις δύο διεθνείς συνομοσπονδίες.
Η συγκεκριμένη πρόταση μαζί με άλλες που κατατέθηκαν στις συναντήσεις, θα συζητηθούν από τους φορείς και κυρίως τις Ενώσεις που συζήτησαν με το τετραμελές κλιμάκιο και έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις ως την Δευτέρα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν και ποιες από αυτές τις προτάσεις είναι στην ουσία όροι. Αυτό θα φανεί στις περιπτώσεις που θα δοθούν αρνητικές απαντήσεις.
Δεδομένα όμως, αυτό που προέκυψε από τις συναντήσεις, είναι πως για να γίνει κανονικά η προγραμματισμένη Γ.Σ της ΕΠΟ στο τέλος του μήνα και ακολούθως οι εκλογές, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που να καταργεί την διάταξη του νόμου Ορφανού, στην οποία βασίστηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία ματαιώθηκαν οι εκλογές στην ΕΠΟ τον περασμένο Οκτώβριο. Τη συγκεκριμένη πληροφορία είχε αποκαλύψει πριν από μερικές εβδομάδες η «Εφ.Συν.» κι επιβεβαιώνεται πλέον πλήρως.
Άλλες προτάσεις που έχουν γίνει αφορούν την μείωση του σώματος των εκλεκτόρων από τρεις για κάθε σε ΕΠΣ σε έναν, για αύξηση της εκπροσώπησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, για μείωση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΕΠΟ από 21 σε 15, αλλά και για την δημιουργία μιας επιτροπής της ΕΠΟ που θα είναι αρμόδια για τα ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Από τις παραπάνω προτάσεις, αυτές που αναμένεται να αποτελέσουν αιτία διαφωνιών, είναι αυτή για την μείωση των εκλεκτόρων, αλλά και για την επιτροπή της ΕΠΟ, για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το τελευταίο, εφόσον αυτή η επιτροπή, έχει δικαίωμα να ακυρώσει αποφάσεις της ΕΠΟ, που θα αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Πάντως όσες τροποποιήσεις και να δεχθούν FIFA και UEFA, από τις αντιπροτάσεις που θα γίνουν ως την Δευτέρα, η βασική γραμμή του «πακέτου» που παρουσιάστηκε στις συναντήσεις που έγιναν από το πρωί και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης,  θα παραμείνει δεδομένη και οι δύο συνομοσπονδίες είναι αποφασισμένες πάνω σε αυτό το πλαίσιο να είναι η συνέχεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλιώς οι εκπρόσωποι τους δήλωσαν πως το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit, μένει πάντα ανοιχτό.
Τέλος, δεν έγινε εκτενής συζήτηση για θέματα διαιτησίας. Η αίσθηση που υπάρχει πάντως, είναι πως πρόθεση των FIFA και UEFA, είναι να οριστεί αρχιδιαιτητής, μάλλον Έλληνας, που μπορεί να αποτελέσει και δική τους επιλογή, ανεξάρτητα από τα μέλη της ΚΕΔ που θα ορίσει η νέα αιρετή διοίκηση.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου