Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Tο ενεργειακό «θαύμα» της Πορτογαλίας

Πώς η χώρα της Ιβηρικής κατάφερε και λειτούργησε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες με ενέργεια που παράχθηκε μόνο από ανανεώσιμες πηγές - Ποια άλλα κράτη στην Ευρώπη ακολουθούν αυτό το παράδειγμα - Γιατί στην Ελλάδα ακόμη δεν... βάζουμε μυαλό

 

Πριν λίγες ημέρες ήταν η Γερμανία. Θυμηθείτε εδώ, έφτασε σε τέτοια επίπεδα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που όχι μόνο δεν χρειαζόταν άλλη, αλλά είχε τη δυνατότητα να αρχίσει να πουλά μάλιστα και να βγάζουν λεφτά οι πολίτες της.
Τώρα έρχεται η Πορτογαλία να κάνει κάτι παρεμφερές. Κι αν οι Γερμανοί το κατάφεραν μόνο για λίγες ημέρες μέσα στην ημέρα, οι Πορτογάλοι τους… έβαλαν τα γυαλιά.
Κι αυτό γιατί την περασμένη εβδομάδα, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου κατάφερε να καλύψει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οχι για λίγες ώρες, όχι για μία μέρα, αλλά για τέσσερις ολόκληρές ημέρες.
Με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που συνέλεξε ο εθνικός φορέας της Πορτογαλίας, η χώρα κινούταν για τέσσερις ημέρες από «καθαρή» ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια παράχθηκε από ήλιο, αέρα και νερό με τα αντίστοιχα ηλιακά κάτοπτρα, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια να μην σταματούν ούτε λεπτό να παράγουν. Ολα άρχισαν στις 06:45 του Σαββάτου 7 Μαΐου και το όλο επίτευγμα σταμάτησε στις 05:45 της Τετάρτης. Και αυτό έγινε επίτηδες, υπήρχε η δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή.
Η Ιβηρική χερσόνησος έχει να δώσει τόσα πολλά στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας που κι άλλες χώρες μπορούν να αρχίζουν να επωφελούνται. Ο ήλιος και ο άνεμος επαρκούν για αρκετά περισσότερα εδάφη από αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
Η όλη σημασία του επιτεύγματος έχει να κάνει κυρίως με το ότι αυτό σημειώθηκε σε μία χώρα χωρίς μεγάλη παράδοση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκεφτείτε το, τέσσερις ημέρες χωρίς το παραμικρό αποτύπωμα από ενέργεια, χωρίς την παραμικρή ρύπανση του περιβάλλοντος, για μία ολόκληρη χώρα με ανάγκες σχεδόν σαν της Ελλάδας.
«Σταδιακά βλέπουμε πως αυτό γίνεται μόδα. Πέρυσι ήταν η Δανία, τώρα είναι η Πορτογαλία. Η Ιβηρική χερσόνησος είναι πραγματικά εξαιρετική περίπτωση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά όσον αφορά τον άνεμο», τονίζει στoν Guardian ο Ολιβερ Τζόι, εκπρόσωπος της Wind Europe, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου της Πορτογαλίας.
Υπάρχει και κάτι ακόμη καλύτερο.
Η Ιβηρική χερσόνησος έχει να δώσει τόσα πολλά στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας που κι άλλες χώρες μπορούν να αρχίζουν να επωφελούνται. Ο ήλιος και ο άνεμος επαρκούν για αρκετά περισσότερα εδάφη από αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ολα τα παραπάνω δεν ήρθαν τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης προσπάθειας, πάνω σε ένα σαφές και λεπτομερώς σχεδιασμένο πρόγραμμα. Από το 2013, η Πορτογαλία είχε αρχίσει να παράγει την ενέργειά της με καθαρό τρόπο και την ίδια χρονιά κατάφερε να καλύπτει κατά διαστήματα τις ανάγκες όλης της χώρας κατά το ήμισυ από βιομάζα που προερχόταν από κομπόστ. Το υπόλοιπο 27% προερχόταν από την σχάση πυρήνων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, το 13% παραγόταν σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το 7,5% από ανεμογεννήτριες και το 3% από φωτοβολταϊκά.
Την ίδια ώρα, τα της Ελλάδας τα ξέρετε. Ακόμη να λύσουμε το θέμα της τιμής της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ. Για το πού θα μπουν ανεμογεννήτριες, ούτε λόγος..

Πηγή : www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου