Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο καθηγητής που άλλαξε το αγγλικό ποδόσφαιρο

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για βενγκερ

του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Η είδηση της αποχώρησης του Αρσέν Βενγκέρ από τον πάγκο της Άρσεναλ στο τέλος της φετινής περιόδου, είναι αναμφίβολα το γεγονός της ημέρας σε ότι αφορά την παγκόσμια αθλητική επικαιρότητα. Κι αυτό από μόνο του φανερώνει το μεγαλείο του ανδρός και το μέγεθος της επιτυχίας του. Η αλήθεια είναι πως όταν πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες του Χάιμπουρι, το μακρινό 1996, ελάχιστοι πίστευαν πως οι λονδρέζοι είχαν κάνει μια σωστή επιλογή για τον πάγκο τους.
Αποχωρώντας 22 χρόνια μετά, είναι δεδομένο πως δεν θα βρεις κάποιον που να μην χαρακτηρίζει ιδανική εκείνη την επιλογή. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ακόμα και την περίοδο της αμφισβήτησης (ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια) όλοι να τονίζουν πρώτα απ’ όλα πως είναι ο αναμορφωτής των κανονιέρηδων.
Ήταν όμως μόνο αυτό ο Αλσατός; Ήταν απλά ένας (ακόμα) καλός προπονητής που κατάφερε να οδηγήσει μια ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών και σε κατακτήσεις τίτλων; Όχι βέβαια. Όσοι έζησαν από την πρώτη μέρα αυτό που έχτισε στο Λονδίνο ο Βενγκέρ, είναι σε θέση να καταλάβουν πως είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ένας Γάλλος να αλλάξει την κουλτούρα των Εγγλέζων για την μπάλα; Ακούγεται (και είναι) τόσο ειρωνικό. Είναι όμως και η πραγματικότητα καθώς ο Αρσέν Βενγκέρ διαμόρφωσε μια νέα (πολύ) ελκυστική θεώρηση για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να παίξει η ομάδα του.
Ο Βενγκέρ μετέτρεψε την Άρσεναλ σε πεδίο εφαρμογής ριζικών αλλαγών σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουν το ποδόσφαιρο οι Εγγλέζοι. Και στον τρόπο που έπαιζαν φυσικά. Μια ομάδα που δεν την έλεγες και…θεαματική (το αντίθετο μάλιστα) έγινε συνώνυμο της αλλαγής, της βελτίωσης και του θεάματος. Έγινε η ομάδα του προπονητή (της) κι αυτό δεν ήταν εύκολο να το πετύχει ένας Γάλλος στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Είναι ξεκάθαρο πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα χρησιμοποιήσει ουκ ολίγα κολακευτικά σχόλια για να αποδώσει επί… χάρτου, τον ρόλο του Αρσέν Βενγκλέρ στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο «καθηγητής» όπως τον αποκαλούσαν οι Εγγλέζοι λόγω ιδεών και εμφάνισης δεν ήταν όμως μόνο ένας πρωτοποριακός προπονητής. Ήταν σίγουρα ένας κόουτς που βοήθησε σημαντικά την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και οι κόντρες του με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζουν «μάχες» όπως αυτή του Σένα με τον Προστ.
Ο Βενγκέρ όμως δεν ήταν όπως προαναφέραμε μόνο ένας πολύ μεγάλος προπονητής. Ήταν επίσης ένας κορυφαίος μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των αγγλικών συλλόγων αλλά και του πρωταθλήματος της πρέμιερ λιγκ, στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις πρωτοποριακές ιδέες του Αρσεν Βενγκέρ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Αλσατός προπονητής μετέτρεψε την Άρσεναλ σε μια «μηχανή παραγωγής χρήματος», έκανε τους κανονιέρηδες μια από τις πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης.
Μ’ ένα γήπεδο που το ζηλεύουν όλοι οι αγγλικοί σύλλογοι και μ’ ένα ταμείο που είναι γεμάτο εκατοντάδες εκατ. λίρες. Ο Βενγκέρ υπήρξε ένας σπάνιος συνδυασμός ιδιοφυούς προπονητή και επιχειρηματία, καθώς δημιούργησε ένα μοναδικό μοντέλο διοίκησης μιας ομάδας. Τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικών χώρων λόγω της δυνατότητας που είχε να ελέγχει τα πάντα στους λονδρέζους.
Ίσως τελικά να μην είναι και απλά μια φήμη αυτό που μας είχε πει κάποτε εργαζόμενος στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ, περιμένοντας (αρκετή ώρα είναι η αλήθεια) τον Αρσέν Βενγκέρ για συνέντευξη Τύπου πριν από αγώνα με τον Ολυμπιακό. «Εδώ για να γίνει οτιδήποτε πρέπει να υπογράψει ο Αρσέν. Και ο Αρσέν έρχεται ότι ώρα θέλει».
Όσα λόγια και να γράψει κάποιος για τον Αλσατό δεν θα είναι αρκετά για να περιγράψουν το μεγαλείο της προπονητικής του ευφυίας. Ίσως και να είναι αρκετό ένα χειροκρότημα από το γεμάτο Emirates, την τελευταία φορά που θα καθίσει στον πάγκο των κανονιέρηδων. Sir Alex, έφτασε η ώρα να καλέσεις για τον Αρσέν για ένα ουίσκι. Έχετε να πείτε πολλά. 

Πηγή :www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου