Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Ρεκόρ εκπροσώπησης των γυναικών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για eyrvekloges gynaikes
Σημαντική αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι γυναίκες μέλη του φτάνουν τις 286 σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών.
Φυσικά εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά οι άνδρες ευρωβουλευτές (60%), αλλά αυτή η αύξηση των γυναικών από 36% το 2014 σε 39% σήμερα είναι πολύ σημαντική και φυσικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της εκπροσώπησης γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. που φτάνει το 30,2%.
Πρόοδος, αν σκεφτεί κανείς ότι στο πρώτο Ευρωκοινοβούλιο το 1979 οι γυναίκες εκπροσωπούνταν μόλις σε ποσοστό 15,2%.
Να σημειωθεί ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ οι γυναίκες μέλη του είναι μόλις 23,6%, ενώ στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων είναι 32%.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, μόνο 6 χώρες έχουν υψηλότερο ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών απ’ ό,τι ο μέσος όρος: η Σουηδία (55%), η Φινλανδία (54%), η Γαλλία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο (από 50%) και τη βρετανική Βουλή (Βουλή το Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων συνολικά, 47%).
Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος δεν εξέλεξε καμία γυναίκα στη Ευρωβουλή, η Σλοβακία μόλις δύο σε σύνολο 14 ευρωβουλευτών, ενώ βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων η Ιρλανδία εξέλεξε γυναίκες σε ποσοστό 27%, η Ελλάδα 23,8%, η Ρουμανία 22% και η Βουλγαρία 29%.
Η εκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με θέματα ισότητας και δικαιωμάτων.
Πλέον, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα ενισχύσουν τις φωνές που ζητούν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην Ένωση, όπως ως αντικαταστάτριες των Ζακ Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με την Γκουεντολίν Λεφέβρ, πρόεδρο του Λόμπι Ευρωπαίων Γυναικών (EWL), που έκανε την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, «ήρθε η ώρα να εστιάσουμε στο μέλλον της Ε.Ε. Ζητούμε από τα κράτη-μέλη να προτείνουν δύο πρόσωπα για κάθε θέση επιτρόπου και τουλάχιστον το ένα να είναι γυναίκα. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ποικιλομορφία εμπειριών, αλλά και επιλογών και θα ωφελήσει όλους τους πολίτες της Ε.Ε.».
Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της 28ης Μαΐου, με θέμα τους νέους επικεφαλής των πέντε βασικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωκοινοβούλιο και Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας) είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει αντίσταση για τον διορισμό γυναικών στις θέσεις αυτές.
«Ισορροπία στην εκπροσώπηση των δύο φύλων σημαίνει τουλάχιστον δύο γυναίκες. Θα δούμε αν είναι εφικτό», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Είναι το σχέδιό μου και προσωπική φιλοδοξία να το πετύχω, αλλά δεν έχω ισχυρή στήριξη από όλους».
Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις χώρες στην Ε.Ε. έχουν γυναίκες πρωθυπουργούς (η μία είναι η Τερέζα Μέι, η οποία παραιτείται την ερχόμενη εβδομάδα), ενώ τα ονόματα γυναικών που ακούγονται για υψηλόβαθμες θέσεις στην Ε.Ε. είναι πρώην υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και το στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το Λόμπι Ευρωπαίων Γυναικών πάντως επιμένει ότι στην Ε.Ε. πρέπει να υπάρξει και μία θέση επιτρόπου για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου