Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Φίλιππος Φιλίππου: Η Ελεάννα στο Νησί της Ευτυχίας

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η µικρή Ελεάννα ζει µε τη µαµά και τον µπαµπά της άλλοτε σ’ ένα κόκκινο καράβι που το λένε Οδυσσέα, άλλοτε σ’ ένα πράσινο που το λένε Αλέξανδρο κι άλλοτε σ’ ένα άσπρο που το λένε Περικλή. Ταξιδεύει στη Βραζιλία και στον Αµαζόνιο, σε ζούγκλες και νησιά, εξερευνώντας γύρω της τον κόσµο, παρασύροντας κι εµάς στις φανταστικές της περιπέτειες. Μαζί µε την Ελεάννα θα ανακαλύψουµε τη διαφορετικότητα του κόσµου που µας περιβάλλει, σ’ ένα θαυµάσιο όσο και απολαυστικό ταξίδι στις µακρινές θάλασσες. «Η Ελεάννα στο Νησί της Ευτυχίας», του Φίλιππου Φιλίππου, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, εκδόσεις Πατάκη.
-Όταν συνταξιοδοτείται ο ναυτικός συγγράφει βιβλία για τη θάλασσα;
Όχι, κύριε Κιούση, αυτό δεν συμβαίνει, ή δεν συμβαίνει πάντα. Αρκετοί ναυτικοί, όσοι έχουν απομείνει δηλαδή στο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, γράφουν βιβλία για τη θάλασσα προτού πάρουν σύνταξη. Όταν έγραφα το αφήγημα Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη ήμουν νέος, δεν είχα καν σαραντίσει. Ήταν ένα είδος απομνημονευμάτων αλλά δεν είχα πάρει σύνταξη. Επίσης, σε αρκετά βιβλία μου υπάρχουν σκηνές στη θάλασσα, που σημαίνει πως τα ταξίδια δεν έβγαιναν από πάνω μου ή από μέσα μου
-Kαι στα παραμύθια σας τη θάλασσα έχετε πρωταγωνίστρια;
Πράγματι, η θάλασσα πρωταγωνιστεί στα δύο παιδικά μου βιβλία, το Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα και Η Ελεάννα στο Νησί της Ευτυχίας. Ηρωίδα είναι η μικρή Ελεάννα που συνταξιδεύει με τον μπαμπά της τον καπετάνιο και τη μαμά της μαζί με πολλά ζώα.
-Πως προέκυψε η περιπέτεια της Ελεάννας στο Νησί της Ευτυχίας;
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η Ελεάννα είναι πραγματικό πρόσωπο. Την έχω γνωρίσει σ’ ένα από τα καράβια στα οποία υπηρέτησα ως μηχανικός, ήταν 4-5 χρονών και νόμιζε πως όλοι οι άνθρωποι ταξιδεύουν ση θάλασσα πάνω σε πλοία. Δεν την έλεγαν βέβαια Ελεάννα. Κάποια στιγμή θέλοντας να κάνω ένα διάλειμμα από τα βιβλία μου για μεγάλους, αστυνομικά και άλλα, σκέφτηκα να γράψω κάτι για παιδιά. Δεν ήταν εύκολο διότι απαιτείται μια διαφορετική γλώσσα. Έβαλα την Ελεάννα να ταξιδεύει στον Ινδικό ωκεανό, αλλά και άλλους ωκεανούς, να πηγαίνει στη ζούγκλα, να κινδυνεύει από πειρατές κι από καρχαρίες και άλλα τέτοια πράγματα. Η φαντασία του ανθρώπου είναι ανεξάντλητη.
-Τι περιλαμβάνει το βιβλίο;
Περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες με την Ελεάννα και με μένα, δηλαδή τον αφηγητή, που λέγεται Τάκης και είναι μάγειρας στο καράβι. Εδώ η Ελεάννα κινδυνεύει από έναν κροκόδειλο, πάει στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, μαζί με την παρέα της τα παιδιά που ζουν στο καράβι. Έτσι γνωρίζει καινούργια ζώα και καινούργιους ανθρώπους, ώσπου φτάνει σ’ ένα νησί, το Νησί της Ευτυχίας, όπου ο άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και δεν θέλουν τίποτα άλλο από τη ζωή. Τους αρκεί αυτή που έχουν και την χαίρονται.
-Αλέξανδρος, Οδυσσέας, Περικλής, στις μακρινές θάλασσες της Ιστορίας;
Ήθελα τα ονόματα των καραβιών να παραπέμπουν σε ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας Ελλάδας. Κι αυτό για να ρωτάνε τα παιδιά και οι γονείς τους, ή οι δάσκαλοι, να μιλούν για την ελληνική Ιστορία. Ας πούμε πως ήμουν τυχερός που το πρώτο μου καράβι (μπαρκάρισα για πρώτη φορά το 1968) λεγόταν Κένταυρος, ήταν της εταιρείας Ρεθύμνης & Κουλουκουντής.

-Τι σας ρωτούν τα παιδιά όταν τους το αφηγείστε;

Οι απορίες των παιδιών είναι ποικίλες. Αν έχω ταξιδέψει, και πού, τι μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, αν η Ελεάννα έχει έρθει στην Ελλάδα, αν σταματήσει να ταξιδεύει. Μερικά παιδιά, λίγα όμως, που με έχουν ρωτήσει έχουν μπαμπά ναυτικό, άρα ξέρουν πολλά πράγματα για τη θάλασσα.
-Αν ζούσε ο Κόλλιας τι θα σας έλεγε για αυτές τις παιδικές σας ιστορίες;
Ασφαλώς, θα γελούσε. Διότι ο «κοντούλης και χοντρούλης» ασυρματιστής που λέει ποιήματα στην Ελεάννα είναι ο Νίκος Καββαδίας. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας. Να μην ξεχνάμε ότι ο Καββαδίας έγραψε παραμύθια για τον ανιψιό του τον Φίλιππο, τον γιο της Έλγκας Καββαδία, ήταν «Τα παραμύθια του Φίλιππου».

Πηγή : www.presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου