Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Η Πορτογαλία ζητάει πρόσφυγες για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα

Παραδοσιακά μια μεταναστευτική χώρα, η Πορτογαλία έχει προσφερθεί να απορροφήσει έως και 10.000 μετανάστες από τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ροές μεταναστών, έχοντας ως στόχο να διατηρήσει τον πληθυσμό της.
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, έχει αποστείλει επιστολές προς Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία – χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων – και προσφέρθηκε να υποδεχθεί έως και 5.800 περισσότερους πρόσφυγες εκτός από το 4.500 που έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει ως μέρος του συστήματος των ποσοστώσεων των προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κόστα έχει δηλώσει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει «να δώσει το παράδειγμα», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι ενάντια σε «μια Ευρώπη που κλείνει τα σύνορά της για να εμποδίσει την πρόσβαση στους πρόσφυγες». Ένα μήνα πριν σε μια επίσκεψή του στο Βερολίνο, είχε τονίσει ότι είναι «άδικο» να αναλάβει μόνο η Γερμανία το βάρος ενός προβλήματος που αφορά σε «όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Μόνο τον περασμένο χρόνο η Γερμανία έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο. Αλλά οι πρόσφυγες δεν χτυπούν την πόρτα της Πορτογαλίας, με τους περισσότερους να επιλέγουν χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία και η Δανία. Οι τελευταίες έχουν ήδη να αυστηροποιούν την είσοδο στη χώρα και έχουν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών.
Η Πορτογαλία μέχρι τώρα έχει πάρει μόλις 32 μετανάστες, και ο πρεσβευτής της χώρας στην Ελλάδα, Αλμπέρτο Τερένο, επισκέφτηκε πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να προωθήσει την χώρα του ως τόπο μετανάστευσης. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, είτε μόνιμα είτε προσωρινά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το ποσοστό γεννήσεων στην Πορτογαλία είναι επίσης το πιο χαμηλό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η τρέχουσα πτώση συνεχιστεί, η χώρα θα μπορούσε να χάσει το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της μέχρι το 2060, με πτώση από 10,5 σε 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας.
Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού
Αλλά η χώρα θα είναι επιλεκτική στους μετανάστες που θα υποδεχθεί, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της με φοιτητές και ειδικευμένους εργάτες. Σχεδιάζει να λάβει 2.000 φοιτητές, 800 μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης, και 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες που έχουν προσόντα στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας.
«Αυτοί είναι τομείς που δεν διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό και αναγκάζονται να προσλαμβάνουν εργαζόμενους στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη», είπε η κυβέρνηση. «Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που οι Πορτογάλοι δεν λαμβάνουν», είπε η Τίτο Μοράις, επικεφαλής του Πορτογαλικού Συμβουλίου Προσφύγων, προσθέτοντας ότι είναι μύθος ότι οι πρόσφυγες έρχονται στην Πορτογαλία για να κλέψουν θέσεις εργασίας.

Πηγή :  http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου