Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Πογκρόμ Ερντογάν σε στρατό, δικαιοσύνη – «Πόλεμος» με Γκιουλέν

 
Του Σπύρου Μουζακίτη
Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις, μαζικές εκκαθαρίσεις, αναπάντητα ερωτήματα. Οι απόψεις για την άγρια νύχτα της Παρασκευής στην Τουρκία διίστανται. Το βέβαιο είναι πως η επόμενη ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - είτε ήταν πολύ καλά σκηνοθετημένη, είτε ήταν απλώς πρόχειρα οργανωμένη - σφραγίζει την παντοκρατορία του στην γειτονική χώρα και εξασφαλίζει στον «σουλτάνο» την ελευθερία κινήσεων ώστε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος.

Όταν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Ερντογάν απευθύνθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου και της εφαρμογής FaceTime στους υποστηρικτές του, σε ένα πρωτόγνωρο διάγγελμα που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, φάνηκε προς στιγμήν ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Ωστόσο, όταν αργότερα το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ήταν πλέον σαφές ότι - εύκολα ή δύσκολα - θα πάρει και πάλι στα χέρια του τα ηνία της χώρας.

Το χρονικό της άγριας νύχτας στην Τουρκία
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε χώρο του αεροδρομίου μίλησε αμέσως για «παράλληλο κράτος», φωτογραφίζοντας τον αιώνιο εχθρό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Στις ομιλίες του κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες την έκδοσή του στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν καλεί τους οπαδούς του να παραμείνουν στους δρόμους
Το Σάββατο, με το πρώτο φως της ημέρας, έγιναν ορατά τα αποτελέσματα του χάους που επικράτησε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι εικόνες που ακολούθησαν, με τους οπαδούς του Ερντογάν να λιντσάρουν τους πραξικοπηματίες στρατιώτες και να τους χτυπούν με μανία, έκαναν τον γύρο του κόσμου. 


 Πλέον, το ερώτημα είναι πόσο έντονη θα είναι η οργή του Ερντογάν απέναντι στους επίδοξους πραξικοπηματίες. Μέχρι στιγμής οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 6.000, ενώ αναμένονται να γίνουν κι άλλες. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προχωρήσει ήδη σε μαζικές εκκαθαρίσεις σε δικαστικό σώμα και στρατό, ενώ σε κάθε ομιλία του πλέον καθιστά σαφές ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Γιλντιρίμ: Εξετάζουμε την επαναφορά της θανατικής ποινής
Διπλωματική κόντρα με τις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν
Κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει μόνιμα στην Πενσιλβάνια. Ο ίδιος ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε πως εάν οι τουρκικές αρχές στείλουν στις ΗΠΑ στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Γκιουλέν έχει ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι δεδομένο ότι θα τα εξετάσουν.

Ωστόσο, την αμερικανική οργή προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εργασίας της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος είπε ότι «όσο κρατάνε εκεί τον Φετχουλάχ Γκιουλέν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα». Ο Τζον Κέρι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μπει άμεσα φρένο στους ισχυρισμούς που έγιναν δημόσια στην Τουρκία περί εμπλοκής της Ουάσιγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος. Σημείωσε μάλιστα πως αυτοί οι υπαινιγμοί ζημιώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν διεμήνυσε χθες πως θα υπακούσει σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές. Σημείωσε πάντως ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους οργάνωσε το πραξικόπημα.«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης» είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
Στημένο ή όχι το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν;

Πηγή : www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου