Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Κλιμακώνεται η τραπεζική κρίση στην Ιταλία

Σε βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να σκάσει, προκαλώντας σοκ ανάλογο με αυτό της κρίσης του 2011, εξελίσσεται η κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών της γειτονικής χώρα βούτηξαν ξανά χθες εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και τις επιδόσεις τους.
Ο τίτλος της Banca Monte dei Paschi di Siena υποχώρησε έως και 9% χαμηλότερα μετά την προχθεσινή διαρροή του αιτήματος της ΕΚΤ για μείωση των «κόκκινων» δανείων της κατά 30% (από 46,9 δισ. ευρώ στα 32,6 δισ. ευρώ) ώς το 2018. Ο τίτλος της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας υποχωρεί συνολικά από την αρχή του έτους κατά 75% και συναλλάσσεται πλέον στο 10% του ενεργητικού της.
Συνολικά οι τίτλοι των μεγαλύτερων τραπεζών της γειτονικής χώρας υποχωρούν το τελευταίο δίμηνο έως και 50%. Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται από αρκετούς στην αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ.
Περίπου 210 δισ. ευρώ από αυτά έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες που θεωρούνται πια χρεοκοπημένοι. Από την άλλη πλευρά, η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων ήταν μικρότερη του 2% ετησίως στην τελευταία πενταετία. Ποσοστό που δεν φτάνει ούτε για το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων ούτε για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παλεύει για τη χρήση δημοσίου χρήματος 40 δισ. ευρώ προκειμένου να τις στηρίξει. Ομως αυτό αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες που απαγορεύουν τη διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων.

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου