Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Εταιρίες - φαντάσματα στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

 Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργειο οικονομικων
Γνωστά ονόματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, που δεν έχουν καμία πιθανότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 13.730 ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, η Πειραϊκή - Πατραϊκή και το Μινιόν.
Το υπουργείο Οικονομικών εφάρμοσε τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση, με την ελπίδα να ασκηθεί πίεση για την εξόφληση των οφειλών αλλά και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέων.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, όμως το «τεχνικό μνημόνιο» ορίζει ότι «τα χρέη που χαρακτηρίζονται ως μη εισπράξιμα δεν θα δημοσιεύονται». Προφανώς γιατί κάτι τέτοιο λειτουργεί απαξιωτικά για το μέτρο.
Η λίστα ανακυκλώνει τα γνωστά ονόματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, ενώ περιλαμβάνει πολλές κρατικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων το Δημόσιο ουσιαστικά χρωστά στον εαυτό του.

Ειδικότερα, πρώτο φιγουράρει το όνομα της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, γνωστής για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, η οποία δεν λειτουργεί πλέον, αλλά το Δημόσιο την εμφανίζει να χρωστά ακόμη 8,5 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση, η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολική οφειλή 1,3 δισ. ευρώ. Σε επόμενες θέσεις βρίσκονται οι κρατικές Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με οφειλή 629,8 εκατ. ευρώ και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με οφειλή 461,9 εκατ. ευρώ (είναι και οι δύο υπό πτώχευση), η ΑΕΚ (με οφειλή 249 εκατ. ευρώ), η συνεταιριστική ΚΥΔΕΠ με οφειλή 170 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος με οφειλή 210 εκατ. ευρώ, η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης με οφειλή 163,8 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Από τις εταιρείες που είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση είτε δεν λειτουργούν πλέον, η λίστα περιλαμβάνει τα Ατλάντικ Σουπερμάρκετ με οφειλή 654 εκατ. ευρώ, την Εγνατία Ασφαλιστική με οφειλή 220,9 εκατ. ευρώ, τη Θράκη Βιομηχανία Κρέατος με οφειλή 152,6 εκατ. ευρώ, την Alapis με οφειλή 113, 9 εκατ. ευρώ, την ΑΤΤΙΚΑΤ με οφειλή 113,5 εκατ. ευρώ, τη Φλώρινα Α. Χωναίος με οφειλή 83 εκατ. ευρώ, την Artisti Italiani με οφειλή 82 εκατ. ευρώ, την Αιγαίον με οφειλή 75,8 εκατ. ευρώ, την Ασπίς Πρόνοια με οφειλή 71,3 εκατ. ευρώ, τα καταστήματα Αφοί Διαμαντή με οφειλή 58 εκατ. ευρώ, αλλά και το Μινιόν με οφειλή 23, 6 εκατ. ευρώ και την Πειραϊκή - Πατραϊκή με οφειλή 20,8 εκατ. ευρώ.


Πηγή :  http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου