Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Τελικοί για να τους θυμόμαστε

Αποτέλεσμα εικόνας για τελικοι κυπελλου ελλαδασ
Το 1988 παρακολούθησαν τον τελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού 73.375 οπαδοί των δύο ομάδων χωρίς "νεκρές ζώνες".Το 1993 σε τελικό αιωνίων εμφανίστηκαν οι πρώτες. Έκτοτε έγιναν... θεσμός. Δείτε τους 5 τελικούς με τα περισσότερα εισιτήρια που δε θα ξαναζήσουμε ποτέ.

Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή όπως μάθαμε από μικροί να ακούμε κι όσοι είμαστε πάνω από 30 ετών το ζήσαμε και ως τέτοια. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια περισσότερο το παρομοιάζεις ως πόλεμο πάρα ως γιορτή. Σίγουρα και παλιότερα θα πουν κάποιοι γίνονταν έκτροπα, αλλά επιτρέψτε μου να πω, πως ήταν στα όρια του ανεκτού.
Από ένα σημείο και μετά το πράγα ξέφυγε. Έγινε ανεξέλγκτο. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον δεν γίνεται να διοργανώσουμε τελικό με τους φιλάθλους δύο εκ των θεωρητικά μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου με φιλάθλους και των δύο στο γήπεδο.

Ετοιμαζόμαστε για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια να δούμε έναν τελικό "έκτρωμα", έναν τελικό για λίγους. Κι αυτό διότι κάθε χρόνο, σε κάθε τελικό, έχουμε θλιβερά επεισόδια και μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Φανταστείτε λοιπόν ένα ιδεατό περιβάλλον τελικού, με γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο και φιλάθλους και των δύο ομάδων και μάλιστα χωρίς "νεκρές ζώνες". Δε μοιάζει ουτοπικό; Κι όμως αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο αυτή ήταν η ελληνική πραγματικότητα ακόμα και σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδος. Ακόμα και με φιλάθλους Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Πάμε να θυμηθούμε τους πέντε τελικούς που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια όλων των εποχών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τελικοί που έγιναν ακόμα παλιότερα στη Λεωφόρο, στο Καραϊσκάκη, στο Καυτανζόγλειο δεν είχαν τη δική τους ξεχωριστή σημασία με τους φιλάθλους και των δύο ομάδων να συνωστίζονται δίπλα δίπλα αδημονώντας για τη νίκη της ομάδας τους.

ΤΟΠ 5
Οι πρώτες "νεκρές" ζώνες
Θεατές: 64532
12 Μαΐου 1993 (ΟΑΚΑ)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-0 (13' Βαζέχα)




Είναι το παιχνίδι στο οποίο για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι "νεκρές ζώνες" σε έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδος. Μη φανταστείτε ότι τα άδεια καθίσματα ήταν περισσότερα. Οι δύο ομάδες είχαν μοιραστεί από 30.000 εισιτήρια. Αριθμός αδιανόητος σήμερα. Δύο θύρες ήταν άδειες στα πάνω διαζώματα και άλλες δύο στα κάτω. 

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκολύ έπαιρναν όλες τις θύρες που είχαν πρόσβαση από τη Λεωφόρο Κηφισίας, ενώ εκείνοι του Ολυμπιακού τις θύρες που ήταν κοντά στο Σταθμό Ειρήνη του Ηλεκτρικού.

Πρέπει να τονίσουμε πως στο συγκεκριμένο τελικό υπήρξε ανταλλαγή καπνογόνων και ρίψη αντικειμένων, ενώ οι απογοητευμένοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μετά το τέλος του αγώνα άναψαν κάποιες φωτιές σε ορισμένα σημεία της εξέδρας που είχαν καταλάβει και έσπασαν καθίσματα. Επεισόδια είχαν γίνει και στην Λεωφόρο Κηφισίας με μεμονωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού που μετέαβαιναν στο ΟΑΚΑ από περιοχές των βορείων προαστίων.

Έκτοτε ποτέ, κανένα γήπεδο δε γέμισε ασφυκτικά από φιλάθλους που ήθελαν να δουν το μεγαλύτερο ματς μιας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Ίσως το συγκεκριμένο ματς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η αρχή του κακού. Οι "νεκρές ζώνες" καθιερώθηκαν από τότε, το ΟΑΚΑ δεν ακούμπησε ποτέ ξανά τον αριθμό των 70.000 θεατών και το ποδόσφαιρο μας αντί να κάνει βήματα μπροστά, έκανε μόνο βήματα πίσω.
ΤΟΠ 4
Θεατές:72899
Και διηγώντας τα να κλαις
29 Ιουνίου 1983 (ΟΑΚΑ)
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: 2-0 (27' Μαύρος, 80' Βλάχος)



Το ΟΑΚΑ είχε μπει στη ζωή μας και άνοιγε τις πύλες του για τον πρώτο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Αυτός ήταν και ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που θα φιλοξενούσε το μεγαλοπρεπές και νεότευκτο Στάδιο "Σπύρος Λούης".

Σε μια γιορτή με 72.899 καλεσμένους (στην πλεοιψηφία τους οπαδοί της ΑΕΚ πάντως), αλλά χωρίς "νεκρές ζώνες", κιτρινόμαυροι και μελανόλευκοι οπαδοί παρακολούθησαν μαζί τον τελικό.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης είναι αλήθεια πως δημιουργήθηκαν αρκετές εστίες επεισοδίων μέσα στις εξέδρες ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, με σπασμένα καθίσματα, ωστόσο τα πράγματα ηρέμησαν τόσο με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων φιλάθλων, όσο και με την απαίτηση των Βλάχου και Κούδα διά μικροφώνου για να ξεκινήσει ο τελικός.

Πάντως δεν είχαμε μαχαιρώματα, δακρυγόνα και χειρότερα περιστατικά... Κι όλα αυτά ενώ ο ΠΑΟΚ είχε εκφράσει έντονα παράπονα, και μέσω των παικτών του, για τη διαιτησία καθώς του ακυρώθηκε γκολ στο 1-0 της ΑΕΚ, ενώ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σε άλλες περιπτώσεις. Έχει κι αυτό τη σημειολογία του.
ΤΟΠ 3
Για πρώτη φορά τόσοι "αιώνιοι" μαζί
Θεατές: 72948
28 Μαΐου 1986
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 4-0 (24' Βλάχος, 52' Δημόπουλος, 57', 72' Σαραβάκος)



Οι "αιώνιοι" αντίπαλοι βρίσκονταν αντιμέτωποι στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος μετά από έντεκα χρόνια. Για πρώτη φορά ο πιο κλασικός τελικός του ελληνικού κυπέλλου θα διεξαγόταν στον Ολυμπιακό Στάδιο. Έτσι, οι διοίκησεις των δύο ομάδων πήραν από την ΕΠΟ όλα τα εισιτήρια που δικαιούνταν και τα διέθεσαν επίσης όλα.

Για πρώτη φορά θα βρίσκονταν τόσοι πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σε ένα γήπεδο. Για την ακρίβεια 72.948 πράσινοι και ερυθρόλευκοι γέμισαν το Ολυμπιακό Στάδιο το οποίο ζούσε τη μεγαλύτερη του στιγμή.

Χωρίς καθόλου "νεκρές ζώνες" οι οπαδοί των δύο ομάφων δίπλα-δίπλα και δεν έγινε το παραμικρό. Τίποτα που να σημειώθηκε ή να αμαύρωσε τον 44ο τελικό κυπέλλου Ελλάδος. Και προσέξτε, ο Παναθηναϊκός διέσυρε τον Ολυμπιακό με το βαρύ για τελικό 4-0.

ΤΟΠ 2
Ο τελικός του αιώνα
Θεατές: 73375
8 Μαΐου 1988
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-2 (4-3 πεν.)
(31' Σαραβάκος (πεν.), 102' Δημόπουλος - 59' Φούνες (πεν.), 98' Φούνες (πεν.))



Τί θα λέγατε αν σας έλεγαν πως έχει διεξαχθεί στη χώρα μας τελικός κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στον οποίο:

- Ο νικητής εξασφάλιζε ευρωπαϊκό εισιτήριο, ο χαμένος τίποτα γιατί και οι δύο στο πρωτάθλημα απέτυχαν παταγωδώς.
- Ο Κοσκωτάς έχει κάνει την εμφάνιση του στα ποδοσφαιρκά δρώμενα μερικούς μήνες νωρίτερα και θέλει τον Σαραβάκο στον Ολυμπιακό.
- Ο Βαρδινογιάννης αναγάγει σε ζήτημα τιμής και "πόλεμο" τον τελικό με τους ερυθρόλευκους.
- Έχουν προηγηθεί φήμες δωροδοκίας στον προημιτελικό ΑΕΚ-Ολυμπιακού.
- Νέες φήμες για δωροδοκία του Σαργκάνη από τον Κοσκωτά, με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού να σκοράρει στα πέναλτι και να αποκρούει το τελευταίο του Φούνες.
- Έχουν δοθεί τρία πέναλτι, ένα για τον Παναθηναϊκό και δύο για τον Ολυμπιακό.
- Έχει αποβληθεί παίκτης του Παναθηναϊκού.
- Το ματς κρίθηκε με νίκη των πράσινων στα πέναλτι με σκορ 4-3.
- Το παρακολούθησαν μαζί 73375 Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί. Η αλήθεια είναι πως εκείνη τη μέρα στο Στάδιο ίσως βρέθηκαν περισσότεροι από 80.000 φίλαθλοι καθώς κενό δεν υπήρχε ούτε στις σκάλες.
- Και δεν άνοιξε μύτη... Στον τελικό του αιώνα.

Προφανώς θα λέγατε πως πρόκειται για ένα ωραίο ποδοσφαιρικό παραμύθι στη χώρα μας που όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε. Ή πολύ απλά, αυτό συνέβη πριν από 31 χρόνια και ναι, δε θρηνήσμε θύματα. Δεν έγινε το παραμικρό.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα εναρκτήρια πλάνα (μέχρι το 1,20''). Θα καταλάβετε πραγματικά τί συνέβαινε στο ποδόσφαιρό μας πριν από 31 χρόνια και πως το καταντήσαμε σήμερα.

Είναι το παιχνίδι στο οποίο συνυπήρξαν τόσοι πολλοί Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ποτέ ξανά από τότε δεν υπήρξε τελικός κυπέλλου με τον αριθμό 7 πρώτο νούμερο στον πενταψήφιο αριθμό θεατών. Φτάσαμε στο σήμερα όπου ο αριθμός ανθρώπων που θα παρακολουθήσει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της χρονιά είναι τριψήφιος.

ΤΟΠ 1
Το ρεκόρ
Θεατές: 73829
6 Ιουνίου 1984
Παναθηναϊκός-Λάρισα: 2-0 (18' Δημόπουλος, 39' Αντωνίου)


Ο τελικός με τα περισσότερα ποτέ εισιτήρια διεξήχθη φυσικά στο Ολυμπιακό Στάδιο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Λάρισα με τους πράσινους να επικρατούν με 2-0. Στις θέσεις τους 73829 φίλαθλοι οι οποίοι δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα χωρίς το παραμικρό. 

Στην περίπτωση αυτή φυσικά δεν υπήρχε και η μεγάλη αντιπαλότητα των δύο φιναλίστ, αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμα και σήμερα οι "νεκρές ζώνες" θα ήταν δεδομένες. 



Πηγή : www.novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου