Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Σκουριές: Η επόμενη μέρα μετά την πανηγυρική αθώωση

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για σκουριεσ αθωωση
Με ικανοποίηση και ανακούφιση υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τους 21 κατηγορούμενους για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», τον Φεβρουάριο του 2013, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με ένα κατηγορητήριο 1000 σελίδων αλλά και πολύ σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες επέσειαν ποινές μέχρι και 20 ετών, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, διακεκριμένες φθορές, κατοχή και κατασκευή εμπρηστικών, εμπρησμό κ.α.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η όλη διαδικασία διήρκεσε 12 δικάσιμους, κατά τις οποίες εξετάστηκαν πάνω από 70 μάρτυρες. Την ίδια στιγμή πάντως τα βάσανα για πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, που πρωταγωνίστησαν στις κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης από την «Ελληνικός Χρυσός», δεν τελειώνουν εδώ, αφού για τις 19 Δεκέμβρη εκκρεμεί μια ακόμη δίκη με επίσης βαριές κατηγορίες για 26 άτομα.
«Τους φορτώθηκε ο μισός ποινικός κώδικας, παρ’ όλα αυτά οι κατηγορίες κατέρρευσαν»
Για «ιστορική απόφαση, η οποία έρχεται ως μια κορυφαία στιγμή σε μια σειρά δικαστικών μαχών, οι οποίες είχαν ως στόχο την ποινικοποίηση και καταστολή τους κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού» κάνει λόγο μιλώντας στο Tvxs.gr ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Βασίλης Τζιμούρτος. Παράλληλα, σημειώνει πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι «έγινε κατανοητό από την έδρα ότι δεν είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν σαφώς παράτυπες πρακτικές, που διαπιστώθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας κατά τη διαδικασία, όπως το φύτεμα ενοχοποιητικών στοιχείων, τη στιγμή μάλιστα που στην όλη υπόθεση ενυπάρχουν και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο κύριος Τζιμούρτος εκτιμά πως η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει τροχιοδεικτικό και για το μέλλον, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τώρα, που είχε επιχειρηθεί να φορτωθεί ο μισός ποινικός κώδικας σε ανθρώπους που διεκδικούν αυτονόητα πράγματα, οι κατηγορίες κατέρρευσαν στο δικαστήριο», υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά φορά ου συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά την απόφαση της Ελληνικός Χρυσός να μην παραστεί στη διαδικασία ως ενάγουσα, ο κύριος Τζιμούτρος αναφέρει: «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη νοημοσύνη της εταιρίας. Με αυτό το σκεπτικό η εν λόγω απόφαση μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Είναι πολύ πιθανό να έκρινε η ίδια πως δεν την συνέφερε να εμπλακεί περαιτέρω ενεργά στην υπόθεση. Με απλά λόγια, ήταν εξαρχής γνωστό πως η υπόθεση ήταν διάτρητη από παντού. Ήταν γνωστό δηλαδή ότι η αρχική συλλογή στοιχείων την επίμαχη μέρα έγινε από τους σεκιουριτάδες που δούλευαν για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός, τη στιγμή που η αστυνομία έφτασε εκεί τρεις ώρες μετά το συμβάν. Είναι επίσης αποδεδειγμένο πως στον εν λόγω τόπο φυτεύτηκε μια τσάντα με μολότοφ. Έχοντας υπόψη όλα αυτά, πιστεύετε ότι η εταιρία είχε λόγο να εμπλακεί στη διαδικασία;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Τζιμούρτος.
«Δικαίωση απέναντι σε όσους μας παρουσίαζαν ως τρομοκράτες» 
«Πρόκειται για μια δικαίωση 100% γύρω από όλα όσα λέγαμε εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν οι διωκτικές αρχές και μια μερίδα των ΜΜΕ μας παρουσίαζαν ως τρομοκράτες» επισημαίνει αναφερόμενος στην δικαστική απόφαση το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, Κώστας Ευθυμίου, σημειώνοντας παράλληλα, πως «μπαίνει τέλος σε μια μακρά και απίστευτα επίπονη ταλαιπωρία ανθρώπων, που δεν είχαν ποτέ νωρίτερα στη ζωή τους δικαστικές περιπέτειες».
Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή ο κύριος Ευθυμίου τονίζει ότι υπάρχει αναμονή σχετικά με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγών τόσο από τη μεριά των κατοίκων αλλά και της εταιρίας στο ΣτΕ την επόμενη βδομάδα, αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Εκφράζει δε την απορία για την διατήρηση της άδειας εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί πως αυτά οδηγούν στην απόθεση δεκάδων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Κοκκινόλακκα.
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων ο κύριος Ευθυμίου επισημαίνει με νόημα ότι «για όλα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος και χρόνος» προσθέτοντας  πως «εφόσον προκύψει η ανάγκη, θα επανέλθουμε δυναμικά στους δρόμος».

Πηγή :  https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου