Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Περίπατος ιστορικής μνήμης και γνώσης στην Καισαριανή

Τα χνάρια που άφησαν οι μάχες της Καισαριανής κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών θα ακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Καισαριανής (λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως).
Με οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη που έχει ασχοληθεί και συγγραφικά με την ιστορική περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα, της Αντίστασης και των Δεκεμβριανών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για άγνωστες πτυχές της σφοδρότερης στρατιωτικής σύγκρουσης που έγινε ποτέ στην Αθήνα και να γνωρίσουν στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που δεν είναι ευρέως γνωστά. 
Ποια ήταν η σημασία των Δεκεμβριανών; ρωτήσαμε τον ιστορικό Μ. Χαραλαμπίδη που οργανώνει αυτή την πορεία μνήμης και εμβάθυνσης στην Ιστορία μας: «Είναι ένας τρομερά πυκνός ιστορικός χρόνος, όπου γίνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Μετά τη λήξη της Κατοχής είχαν αλλάξει τόσο πολύ τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μια λύση με πολιτικούς όρους στα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν. Το προπολεμικό πολιτικό σύστημα, είχε διαλυθεί. Ήδη από τη χρεωκοπία του 1932 είχε αρχίζει να κλονίζεται ο δικομματισμός του μεσοπολέμου ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
Η αδυναμία διαχείρισης της κρίσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλεί τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά και του βασιλιά το 1936. Μπαίνουμε στον πόλεμο έχοντας ένα απαξιωμένο πολιτικό σύστημα στις συνειδήσεις σημαντικού τμήματος του ελληνικού πληθυσμού.
Στη συνέχεια η αυτοεξορία του βασιλιά και της κυβέρνησης, η αδράνεια ενός άλλου τμήματος του παλαιού πολιτικού κόσμου κατά τη διάρκεια της Κατοχής και δυστυχώς η συνεργασίας ενός τμήματος του κόσμου με τους ναζί δημιούργησαν ένα τεράστιο πολιτικό κενό. Ένα κενό εκπροσώπησης το οποίο ανέλαβαν να καλύψουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες κατεχόμενες χώρες στην Ευρώπη η οργανωμένη αντίσταση. Στην περίπτωση της Ελλάδας η μαζικότερη αντιστασιακή οργάνωση ήταν το ΕΑΜ στο οποίο κεντρικό ρόλο είχαν οι Έλληνες κομμουνιστές.
Με τη λήξη του πολέμου στην Ελλάδα, γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ευρώπη μέχρι τον Μάιο του 1945, όταν έγιναν τα Δεκεμβριανά οι Βρετανοί είχαν να λύσουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: πως θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία το πολυδιασπασμένο και απαξιωμένο προπολεμικό πολιτικό προσωπικό σε μια χώρα όπου κυριαρχούσε στρατιωτικά ο ΕΛΑΣ και η πολιτική επιρροή του ΕΑΜ είχε αυξηθεί κατακόρυφα.
Συνεπώς αν και οι Βρετανοί κέρδισαν σχετικά εύκολα τη συναίνεση του Στάλιν στην περίφημη «συμφωνία των ποσοστών» όπου η Ελλάδα «κατοχυρώθηκε» στους Βρετανούς το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν η πολυδιάσπαση του προπολεμικού πολιτικού κόσμου και η απουσία του σε μεγάλο βαθμό από την Αντίσταση.
Το ΕΑΜ επιζητούσε ελεύθερες εκλογές και αδιάβλητο δημοψήφισμα για το θεσμό της βασιλείας γιατί καταλάβαινε πολύ καλά πως ό,τι υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν να το κερδίσει με την επαναστατική βία, σε αυτή τη φάση της απελευθέρωσης από την κατοχή μπορούσε να το κερδίσει με τις ψήφους. Επίσης γνώριζε την απόλυτη εξάρτηση της χώρας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης από την βρετανική βοήθεια.
Τα συμφέροντα ήταν τόσο συγκρουόμενα ώστε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί πολιτικός συμβιβασμός, με αυτά τα δεδομένα, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά κυρίως του ΕΑΜ, από την πλευρά του Γεώργιου Παπανδρέου αλλά και από την πλευρά των Άγγλων επιτελών, αφού και οι Άγγλοι δεν είχαν συμπαγή άποψη και υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Όμως εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης η επικράτηση των απόλυτων απόψεων του Ουίνστον Τσόρτσιλ που δεν έδινε περιθώρια πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της βρετανικής τακτικής απέναντι στο ΕΑΜ». 
Στον περίπατο που θα καταλήξει στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ενώ θα ακολουθήσει προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τις μάχες των Δεκεμβριανών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στο Δημαρχείο της Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 

Πηγή :www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου