Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Για τον Νίκο Μπελογιάννη

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η μισαλλοδοξία και ο χυδαίος αντικομμουνισμός περίσσεψαν στη Βουλή με αφορμή τη μόνιμη έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.
«Επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας» χαρακτηρίστηκε η δράση του Μπελογιάννη και ο ίδιος «αρχισφαγέας του Κομμουνιστικού Κόμματος».
Η συνάφεια των χαρακτηρισμών είναι προφανής, γίνεται όμως τρομακτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρώτος ειπώθηκε από βουλευτή της Ν.Δ. και ο δεύτερος από xρυσαυγίτη βουλευτή.
Η αντίδραση κάποιων εκπροσώπων της Δεξιάς και της φασιστικής Ακροδεξιάς δείχνει το άσβεστο μίσος τους, όχι τόσο για τη δράση του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού, όσο κυρίως για τη διαρκή προοπτική της οργάνωσης των λαϊκών δυνάμεων για να διεκδικήσουν, ακόμα και στις πιο δυσοίωνες περιστάσεις, την εξουσία.
Φαίνεται ότι διακηρύξεις για «εθνική συμφιλίωση» παλαιότερων ηγετών της Ν.Δ. δεν επηρέασαν ορισμένους πολιτικούς επιγόνους τους.
Μαζί, όμως, με τη μισαλλοδοξία ακραίων εκφάνσεων της Δεξιάς, εμφανίστηκε στον δημόσιο διάλογο μια άλλη μισαλλοδοξία, από την ευρύτερη Αριστερά.
Ωστόσο, για να μη χαθεί το κεντρικό νόημα μιας εκδήλωσης τιμής και να μην εκφυλιστεί η συζήτηση, πρέπει να επισημανθούν ορισμένα ζητήματα.
Η έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη έγινε υπό την αιγίδα της Βουλής, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ιστορικής συμβολής του και εξασφαλίζει τη συντήρηση σημαντικού υλικού.
Κάθε πολιτικός από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις έπρεπε να βρεθεί στην Αμαλιάδα. Δυστυχώς η Ν.Δ. δεν εκπροσωπήθηκε – είναι προφανής από τις δηλώσεις στελεχών της ο λόγος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ορθά συμμετείχε στις εκδηλώσεις, καθώς ο θεσμικός και πολιτικός ρόλος του επιβάλλουν την απόδοση τιμής σε ένα ιστορικό πρόσωπο.
Η τιμή που επιφυλάσσει ο καθένας σε έναν εμβληματικό και ανυστερόβουλο αγωνιστή της Αριστεράς δεν μετριέται με ομιλίες ή τοποθετήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετριέται με τον σεβασμό στη δημοκρατία και την αγωνιστική παρακαταθήκη όσων εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εξορίστηκαν, παλεύοντας για οικουμενικές αξίες και ιδανικά.
Η θυσία αγωνιστών όπως ο Μπελογιάννης, ο Πλουμπίδης, ο Νικηφορίδης και χιλιάδες άλλοι δεν είναι «ιδιοκτησία» κανενός και η ηρωική στάση τους απέναντι σε ένα εμφυλιοπολεμικό και ξενόδουλο καθεστώς δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από κανέναν για υποτιθέμενη κριτική ή καταγγελία σημερινών προσώπων ή καταστάσεων.
Αυτοί είναι που αναδεικνύουν το ανυπέρβλητο πολιτικό, ηθικό και βαθιά ανθρωπιστικό μεγαλείο της Αριστεράς!

Πηγή : www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου